Firefox a Chrome sa blížia k verzii 100.

Aj keď by nové verzie prehliadačov Chrome aj Firefox mohli byť dôvodom na oslavu, zdá sa, že opak môže byť pravdou. S ich príchodom by sa mohol objaviť problém podobný známemu Y2K, čiže “problému roku 2000. Problém spočíva v trojcifernom označovaní prehliadačov, ktoré je zakódované v reťazci UA, čo by mohlo spôsobiť problémy s načítaním niektorých stránok.

Spoločnosť Mozilla ešte v roku 2021 uskutočnila experiment, aby zistila, či bude mať verzia označená číslom 100 vplyv na webové stránky. Najnovšie spoločnosť zverejnila z tohto experimentu aj výsledky. Aj napriek tomu, že dotknutých by bolo iba zopár stránok, tento problém by mal vplyv aj na veľké stránky (HBO Go, Bethesda a Yahoo), pretože tieto webové lokality by nedokázali analyzovať reťazec user-agent (UA), ktorý obsahuje trojciferné číslo. Dotknuté stránky tak môžu zobraziť chybové správy ako napríklad: prehliadač nie je podporovaný, problémy s vykresľovaním stránok, zlyhania pri analyzovaní, chyba 403 atď.

firefox

Prečo sa to deje? Je to z dôvodu, že prehliadače používajú rôzne formáty pre reťazec UA a parsovanie UA špecifické pre jednotlivé stránky. Je možné, že niektoré parsovacie knižnice môžu mať pevne zakódované predpoklady alebo chyby, ktoré nezohľadňujú označovanie hlavných verzií prehliadača trojciferným číslom.

Našťastie vývojári oboch prehliadačov prichádzajú s riešením, ktoré pomôže predísť možným problémom. Pokiaľ sa však webom nepodarí vyriešiť problémy počas testu, teda ešte pred vydaním verzií s číslom 100, oba prehliadače ponechajú označenia verzií v reťazcoch UA na číslach 99. Druhým možným riešením je úprava kódu.

Vydanie jednotlivých prehliadačov na verzie 100 je naplánované nasledovne: Chrome by mal byť vydaný 29. marca a Firefox 3. mája. Veríme, že aj v tomto prípade ide o planý poplach a problém zasiahne iba minimálne množstvo webových stránok.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.