Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Nový model Citroën ë-Berlingo je ideálny partner pre priaznivcov aktívneho životného štýlu. Vďaka jeho praktickej všestrannosti si užijú všetky svoje voľnočasové aktivity obohatené o komfort elektrického pohonu.
  • Elektrická verzia modelu Berlingo poskytuje jemnosť a istotu elektrického motora spojenú s dojazdom
    do vzdialenosti až 280 km* (podľa testovacieho cyklu WLTP).
  • Obsahuje všetky oceňované funkcie modelu Berlingo, pričom sa nerobili žiadne kompromisy s vnútorným priestorom, variabilitou a praktickými vlastnosťami. Citroën ë-Berlingo je dostupný s dvoma dĺžkami karosérie
    a dokáže previezť až sedem ľudí. Zachováva si rovnako priestranný interiér, tri samostatné zadné sedadlá, multifunkčnú strešnú konzolu Modutop® a výklopné okno na veku batožinového priestoru.
  • Nový model Citroën ë-Berlingo uľahčuje jazdu head-up displejom a novou 10-palcovou digitálnou obrazovkou, ktorá vodičovi aj pasažierom zobrazuje všetky potrebné informácie.

„Elektrifikácia modelu Berlingo prináša odpovede na dve otázky, pretože ponúka dostatočný dojazd a nerobí kompromisy s praktickým využitím, takže naši zákazníci si môžu užiť všetky svoje najrôznejšie aktivity. Nový model Citroën ë-Berlingo im prináša extra dávku radosti do života a bezproblémovú tichú jazdu, uistenie, že prispievajú k ochrane ovzdušia a nízke náklady na jazdenie. Očakávania zákazníkov sú v tomto mimoriadne náročnom segmente veľmi vysoké, pretože veľkopriestorové vozidlá majú v oblastiach ako emisie CO2 a spotreba paliva svoje jednoznačné limity.  Sme veľmi hrdí, že Citroën Berlingo, prvé vozidlo pre aktivity na voľný čas, patrí medzi priekopníkov ponúkajúcich takúto alternatívu.” Laurence Hansen – Riaditeľ produktov a stratégie značky Citroën

*Prebieha certifikácia.

Automobilka Citroën vytvorila v roku 1996 segment vozidiel pre aktivity na voľný čas. Popri tom vznikla komunita, ktorú mimoriadne priťahuje osobnosť, praktické vlastnosti a variabilita modelu Berlingo. Kompaktný exteriér a priestranný interiér spĺňajú väčšinu požiadaviek, ktoré zákazníci kladú na vnútorný priestor. Tieto predajné dôvody zvyšujú príťažlivosť modelu Citroën Berlingo nielen v rámci segmentu, kde je takýto druh vozidiel ešte stále vzácnym. Príchod elektrickej verzie modelu Berlingo predstavuje kľúčový krok. Ide o modernú odpoveď na environmentálne otázky, ktoré sa vozidiel tohto typu veľmi týkajú a zameriavajú sa na zákazníkov, ktorí sa zaujímajú o prírodu, chcú zanechať čo najmenšiu ekologickú stopu a spolu s tým aj minimalizovať svoje náklady na jazdenie. Toto riešenie spája praktické vlastnosti s potešením, využíva najmodernejšiu technológiu elektrického pohonu a zároveň zvyšuje pokoj a jemnosť, pričom si však udržiava všetky praktické výhody modelu Berlingo.

Ë-BERLINGO: VYTVÁRA POHODU A VOĽNOSŤ

EXTRA POKOJNÁ JAZDA V ELEKTRICKOM REŽIME

Každá jazda v modeli Citroën ë-Berlingo je pre posádku oddychom. Rozbeh vozidla je vďaka ihneď dostupnému krútiacemu momentu veľmi plynulý a lineárny a zrýchľovanie sa obíde bez radenia rýchlostí. Elektrický pohon nevydáva žiaden hluk, ani vibrácie. Každá jazda je tak synonymom plynulosti. S komfortom na palube sa spájajú aj vyššie umiestnené sedadlá, veľmi dôsledne nastavené odpruženie či riadenie s polomerom zatáčania s hodnotou 10,8 m.

Citroën ë-Berlingo poháňa elektrický motor, ktorý dodáva svoj výkon podľa aktuálne zvoleného režimu a jazdných podmienok. Jeho výkon 100 kW (136 k) a krútiaci moment 260 Nm mu umožňujú v každom režime dosiahnuť maximálnu rýchlosť 130 km/h. Jednotlivé režimy sa prepínajú špeciálnym ovládačom na stredovej konzole:

  • Normal – 80 kW/180 Nm: ponúka najlepší kompromis medzi dojazdom a dynamikou,
  • Eco – 60 kW/190 Nm: umožňuje upraviť spotrebu energie znížením výkonu kúrenia či klimatizácie alebo priamo ich vypnutím ako aj obmedzením výkonu a krútiaceho momentu motora,
  • Power – 100 kW/260 Nm: poskytuje zaťaženému vozidlu možnosť využívať plný výkon motora.

DOJAZD PRE ZARUČENIE SLOBODY POHYBU

Zákazníci vozidiel pre aktivity na voľný čas kladú na mobilitu najrôznejšie požiadavky, ktoré sa odvíjajú od rozmanitosti ich aktivít, čo znamená, že aj ich trasy mávajú rôznu dĺžku. Citroën ë-Berlingo dokáže tieto požiadavky zvládať ako chameleón, pričom sa vie prispôsobiť doslova každý deň. Dostane sa aj do miest s obmedzenou dopravou a zároveň bez problémov odvezie posádku aj do väčšej vzdialenosti. V závislosti od spôsobu jazdy dokážu 50 kWh lítiovo-iónové batérie modelu Citroën ë-Berlingo zabezpečiť užívateľovi dojazd na jedno nabitie do vzdialenosti až 280 km*. Obe karosárske verzie modelu Citroën ë-Berlingo využívajú najmodernejší elektrický pohon.

 *Prebieha certifikácia.

Pre zvýšenie dojazdu sa pohon modelu Citroën ë-Berlingo spolieha na rekuperáciu energie pri spomaľovaní a brzdení vozidla. Na zvýšenie rekuperácie slúži tlačidlo B umiestnené na stredovej konzole. Batéria sa nachádza pod sedadlami a podlahou nákladového priestoru vozidla. Vďaka tomu nijako neovplyvňuje jeho vnútorný objem. Batéria ukladá a dodáva energiu potrebnú na prácu elektrického motora, vyhrievania a klimatizácie. Úroveň nabitia batérie sa zobrazuje na prístrojovej doske prostredníctvom indikátora a zároveň aj premenlivým podsvietením na displeji. Vzťahuje sa na ňu záruka na 8 rokov alebo 160 000 km (schopnosť nabiť sa na 70 % kapacity plného nabitia). Certifikát o kapacite batérie sa dodáva po servisnej kontrole po 1. roku alebo po 20 000 km, potom po každej návšteve servisu každé 2 roky alebo 40 000 km. 

JEDNODUCHÉ NABÍJANIE A NÁKLADY POD KONTROLOU

Na nabíjanie slúžia tri možnosti od obyčajnej domácej zásuvky až po super rýchle nabíjačky, ktoré nabijú batériu na 80 % iba za 30 minút. Jednoduchá zásuvka Green’up zabezpečí, že podstatná časť batérie sa nabije za noc, aby cez pracovný deň mohla poháňať automobil.

  • Domáce nabíjanie káblom Typ 2 pre nabíjanie doma, v práci alebo na parkovisku. Tento druh nabíjania je kompatibilný so štandardnou 8 A zásuvkou aj so zosilnenou 16 A zásuvkou (nabíjačka + zásuvka Green’Up)
    a umožňuje skrátiť čas nabíjania na polovicu. Batéria sa tak naplno nabije za menej ako 15 h.
  • Zrýchlené nabíjanie v domácnosti alebo na verejných nabíjačkách si vyžaduje inštaláciu nástennej nabíjačky
    s výkonom 3,7 až 22 kW a kábel Typ 3. Nabíjanie z 0 na 100 % potom trvá 7 h 30 min (Wall Box 7,4 kW, jednofázové nabíjanie) alebo 5 h (Wall Box 11 kW, trojfázové nabíjanie).
  • Super rýchle nabíjanie na verejnej nabíjačke s výkonom 100 kW a káblom Typ 4. Vďaka tomu sa 50 kWh batéria nabije na 80 % za iba 30 minút. Citroën ë-Berlingo tak dosahuje najlepšiu úroveň rýchleho nabíjania
    v segmente.

 Vozidlá pre aktivity na voľný čas sú praktické, no tvar ich karosérie nie je veľmi aerodynamický. Elektrifikácia tak predstavuje kľúčové riešenie, ktoré do tohto segmentu prináša zníženie dopadu na životné prostredie ako aj zníženie prevádzkových nákladov. Vzhľadom na to, že vozidlo nepotrebuje výmenu olejov, vzduchových filtrov, palivových filtrov a oleja v prevodovke, klesajú jeho servisné náklady oproti vozidlám so spaľovacími motormi o 30 %. Pod kontrolu sa dostanú aj náklady na energiu, pretože Citroën ë-Berlingo spotrebuje iba 18 kWh/100 km.

Citroën ë-Berlingo ponúka možnosť nastaviť si čas nabíjania tak, aby bola elektrina čo najlacnejšia, ako aj prednastaviť si teplotu interiéru, aby následne nemuselo vozidlo čerpať energiu na vykurovanie z batérie a poskytlo o čosi väčší dojazd, čo zákazníci na svojich cestách plne ocenia.

UŽITOČNÉ SLUŽBY PRE POKOJNÝ ELEKTRICKÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Vďaka aplikácii My Citroën sa dá nastaviť nabíjanie batérie aj na diaľku či kontrolovať stav nabitia a aktuálny dojazd, nastaviť si teplotu interiéru či nastaviť si nabíjanie podľa jednotlivých dní. A to všetko cez mobilný telefón, tablet, prípadne priamo cez dotykovú obrazovku vo vozidle prostredníctvom online navigácie v menu Energia. Takéto možnosti nastavenia sa dajú vykonávať v prípade domáceho (režim 2) alebo zrýchleného nabíjania (režim 3). Nastavenie času nabíjania sa dá kedykoľvek upraviť.

Ďalšou aplikáciou je Free2Move. Tá zjednodušuje prístup k 220 000 nabíjačkám po celej Európe a pomáha pri najlepšom plánovaní trasy tak, aby sa čo najlepšie využil dojazd vozidla ako aj podľa toho, kde sa cestou nachádzajú nabíjačky. Pri plánovaní trasy sa zohľadňujú prestávky na nabíjanie, celkový čas jazdy, typ zásuvky či dostupnosť nabíjačky.

Automobilka Citroën podporuje svojich zákazníkov aj nabíjacími riešeniami vytvorenými na mieru pre model Citroën ë-Berlingo vrátane výbavy (štandardná alebo vysoko výkonná zásuvka Green’Up alebo Wallbox) a ich inštalácie doma či na pracovisku. Odporúčaní partneri sa nachádzajú v každej európskej krajine.

DIZAJN: VOĽBA ENERGIE, JEDINEČNÁ OSOBNOSŤ

Zvonka sa stratégia značky Citroën zameriava na to, aby každému zákazníkovi ponúkla energiu presne podľa jeho potrieb. Nový model Citroën ë-Berlingo sa zvonku vyznačuje niekoľkými znakmi, ktoré sa spájajú s elektrifikáciou: monogram ë symbolizujúci elektrický pohon na mriežke chladiča s novým znakom, na veku batožinového priestoru pred označením modelu ako aj špeciálnou modrou farbou Anodised Blue na nárazníkoch a na vnútornej strane prvkov Airbumps®. Kryt nabíjacieho konektora sa nachádza na mieste hrdla palivovej nádrže.

Vnútri bola kabína vytvorená tak, aby zjednodušila používanie nového modelu Citroën ë-Berlingo:

Na stredovej konzole sa nachádza otočný volič prevodovky ë-Toggle, ktorým sa radia režimy pre jazdu Park, Rear, Neutral, Drive a Break, ako aj prepínač troch jazdných režimov: Eco, Normal a Power.

Dotyková obrazovka s 8-palcovou uhlopriečkou dostala v modeli Citroën ë-Berlingo novú položku v menu Energie, ktorá sprístupňuje cestu k špeciálnym elektrickým prvkom vozidla: tok energie (neustále zobrazuje funkciu elektrického pohonu vrátane aktuálneho režimu jazdy, elektrický motor a úroveň nabitia batérie), štatistiky spotreby, čas nastavenia nabíjania či prednastavenú teplotu interiéru. V ponuke sa nachádza aj 10-palcová prístrojová doska s vysokým rozlíšením (štandard od verzie Pack version) pre optimálnu kvalitu zobrazovania ako aj moderné a rýchle prepínanie medzi informáciami o jazde a navigácie. Vodiči si môžu nastaviť zobrazovanie údajov podľa vlastných požiadaviek a uprednostniť tak údaje z navigácie, informácie o toku energie či asistenčné systémy vodiča.

Ë-BERLINGO: ČLEN  RODINY, S KTORÝM SA ŽIJE ĽAHKO

Nový model Citroën ë-Berlingo, vzor v segmente vozidiel pre aktivity na voľný čas, stavia na silných stránkach a inováciách zodpovedných za jeho dlhodobý úspech. Neoddeliteľnou súčasťou programu Citroën Advanced Comfort® sú v tomto modeli vnútorný priestor, variabilita a svetlý interiér, ktorý až siedmim pasažierom poskytne výraznejší zážitok z pohodlia.

DVA DRUHY KAROSÉRIE PRE MALÉ AJ VÄČŠIE SKUPINY

Nový model Citroën ë-Berlingo poskytuje všetky výhody vozidiel so spaľovacími motormi vrátane kompaktných rozmerov a veľmi dobrej ovládateľnosti. Navyše teraz poskytne miesto až pre sedem ľudí.

Zákazníci si môžu vybrať veľkosť vozidla buď v kratšej verzii M s dĺžkou 4,40 m alebo verziu XL s dĺžkou 4,75 m (zadný previs predĺžený o 16cm a rázvor sa zvačšil o 19cm). S výškou menej ako 1,90 m môže vozidlo parkovať úplne kdekoľvek a to bez ohľadu na veľkosť karosérie.

VYUŽITIE VNÚTORNÉHO PRIESTORU UPRAVENÉ PRE VIAC POHODLIA

Ľudia, ktorí potrebujú pre svoje každodenné či voľnočasové aktivity (vrátane výletov, dobrodružstiev a vonkajších aktivít) viac priestoru a zároveň denne prevážajú viacero ľudí či výbavy na svoje športové aktivity, prípadne transportujú veľa batožiny. Pre nich a s myšlienkou na ich potreby vzniklo presne toto vozidlo. Aby si pokojne mohli so sebou zobrať všetko potrebné a využili pri tom skvelé vozidlo so špičkovým vnútorným priestorom a funkčnosťou, ktorá zabezpečí jednoduchý a radostný život na palube.

LEPŠÍ VSTUP DO INTERIÉRU

Prístup do interiéru nového modelu Citroën ë-Berlingo uľahčuje dvojica veľkých posuvných dverí vybavených elektricky ovládanými oknami ako aj veľké veko batožinového priestoru pre praktickú manipuláciu s ťažkými a rozmernými nákladmi a batožinou spolu s tmavým výklopným oknom. V spojení s nastaviteľnou výškou krytu batožinového priestoru uľahčujú prístup k menším objektom bez potreby otvárania celého veka, prípadne v momente, keď je za vozidlom málo priestoru.

VNÚTORNÝ PRIESTOR 

Nový model Citroën ë-Berlingo poskytuje pasažierom najvzdušnejší interiér v triede, ktorý prispieva k ich pohodliu. Verzia XL ponúka celkový úložný priestor s objemom až do 4 000 litrov, pričom náklad môže dosahovať dĺžku až 3,05 m. Dopĺňa ho veľký priestor na nohy a batožinový priestor s objemom až do 2 126 litrov.

VARIABILITA

S rovnakým nádychom konštrukčnej variability ako prestaviteľné kusy nábytku, sa aj nový model Citroën ë-Berlingo dokáže premeniť tak, aby vyhovoval všetkým potrebám a každý deň ponúkal ideálnu voľnosť pri plnení jednotlivých úloh. V závislosti od verzie dokáže previezť päť až sedem ľudí, prípadne vytvoriť veľký vnútorný priestor na prepravu ťažkých a rozmerných nákladov.

V druhom rade sa nachádzajú tri rovnako široké sedadlá, pričom pasažieri majú na kolená priestor s hodnotou 156 mm. Môžu sa sklápať samostatne alebo aj spolu a nastavovať sa tak, aby veľmi jednoducho vytvorili požadovaný priestor, prípadne aj úplne rovnú plochu.

Po preklopení operadla predného spolujazdca vznikne vo verzii M nakladacia plocha s dĺžkou 2,70 m, vo verzii XL dosiahne dĺžku až 3,05 m – ideálna pre transport dlhých predmetov.

V treťom rade sa nadchádzajú dve vyberateľné sedadlá. Vo verzii XL sú sedadlá upevnené v koľajničkách, ktoré umožňujú ich pozdĺžne posúvanie v rozsahu 130 mm, aby tak vzniklo viac priestoru pre pasažierov či náklad.

Kryt batožinového priestoru sa dá jednoducho nastaviť do vyššej alebo strednej polohy a tak vytvoriť v batožinovom priestore ďalšie priečinky. Kryt má nosnosť až do 25 kg, dá sa k nemu ľahko dostať cez výklopné zadné okienko a v prípade potreby ho možno uložiť za operadlá zadných sedadiel druhého radu (v závislosti od verzie).

ODKLADACIE PRIESTORY

Nový model Citroën ë-Berlingo zväčšuje celkový batožinový priestor o 167 litrov odkladacích priestorov. Pritom

verzia M poskytuje 775 litrov a verzia XL až 1 050 litrov (v 5-sedadlovom usporiadaní). Pre maximálny komfort sú odkladacie priestory navrhnuté tak, aby ich mohli pasažieri čo najlepšie využiť a nemuseli mať žiadne predmety pri nohách. Interiér tak pripomína plne zariadený byt, funkčný priestor, v ktorom sa posádka cíti dobre a ľahko nájde miesto na všetky predmety dennej potreby.

Spomedzi 26 odkladacích priestorov vyčnieva premyslene vytvorený systém Modutop s objemom 92 litrov mimoriadne jednoducho dosiahnuteľných praktických priestorov. Jeho súčasťou je aj špeciálna skrinka s objemom 60 litrov s nosnosťou až do 10 kg dostupná z druhého radu sedadiel a zároveň aj po otvorení výklopného okna na veku batožinového priestoru. Obsahuje aj priehľadnú strešnú konzolu, takže posádka presne vidí, kde sa nachádza ktorý konkrétny objekt.

INTERIÉR ZALIATY SVETLOM

Pasažieri ťažia v interiéri nového modelu Citroën ë-Berlingo zo svetelnej terapie, ktorá im aj na dlhých cestách zaručí dobrú náladu. Rozmerné presklené povrchy zaberajú plochu až do 6,40 m2 vrátane dopredu posunutého čelného skla a presklenej panoramatickej strechy, ktorá vpúšťa svetlo do interiéru. V prípade potreby môže strešné okno zatieniť elektricky ovládaná roletka. Na cestovanie v noci vybavila automobilka Citroën svoj model ë-Berlingo samostatnými čítacími lampičkami, ktoré zvyšujú komfort čítania na zadných sedadlách a náladovým osvetlením vychádzajúcim
z odkladacích priestorov, čím vzniká tlmené svetlo a príjemná útulná atmosféra.

KAŽDODENNE VYUŽITEĽNÉ TECHNOLÓGIE

ASISTENČNÉ SYSTÉMY PRI JAZDE A MANÉVROVANÍ

Nový model Citroën ë-Berlingo má na palube 18 praktických technológií, ktoré zvyšujú pokoj a pohodlie pri každodennom používaní. Pre zjednodušenie jazdy ponúka nový model Citroën ë-Berlingo najmä bezkľúčový prístup a štartovanie, farebný head-up displej (jedinečný v segmente), pomoc pri rozbehu do kopca, parkovacie snímače vpredu, vzadu a na bokoch, parkovaciu kameru, 3D pohľad na vozidlo z výšky, automatické prepínanie diaľkových svetiel, elektronickú parkovaciu brzdu či indikátor preťaženia (jedinečný v segmente). Bezpečnosť zvyšujú prvky ako systém Safety Brake, aktívny systém varovania pred neúmyselným opustením jazdného pruhu, systém snímania únavy vodiča, predkolízny systém, kontrola stability prívesu, Grip Control s Hill Assist Descent, rozšírené čítanie dopravných značiek ako aj systém na monitorovanie mŕtveho uhla.

ONLINE SLUŽBY

Nový Citroën ë-Berlingo ponúka 3 intuitívne a technologicky vyspelé systémy, ktoré slúžia na prepojenie medzi digitálnym svetom a priestorom vozidla, čím pomáhajú pri udržiavaní kontaktu s okolitým svetom, navigácii či zábave a sú súčasťou programu Citroën Advanced Comfort®.

CONNECT ASSIST

Obsahuje funkciu Núdzového volania s presnou lokalizáciou. Spúšťa sa stlačením tlačidla SOS vo vozidle, prípadne automaticky, po detekovaní silného nárazu vozidla. Operátor po prijatí hovoru a lokalizovaní vozidla vyšle záchranné zložky na miesto nehody. Funkcia Núdzového servisného volania. Spúšťa sa stlačením tlačidla s dvojitým šípom pri poruche vozidla. Connect Assist zároveň umožňuje aj prístup k údajom o vozidle ako aktuálny stav nabitia, dojazd, naplánované nabíjanie, predklimatizovanie, miesto parkovania, stav kilometrov a najbližšia servisná prehliadka.
Na spojenie a zobrazenie informácií slúži aplikácia My Citroën.

CONNECT NAV

Nová generácia navigácie sa dá ovládať hlasovými povelmi alebo dotykovou obrazovkou. CITROËN Connect Nav využíva online služby ako TomTom Traffic na aktuálne informácie o dopravnej situácii, umiestnení čerpacích staníc aj s cenami
palív alebo parkovísk, správy o počasí či na vyhľadávanie zaujímavých miest v okolí. Používatelia dostanú aj informácie
o nebezpečných zónach, ktoré sa nachádzajú na ich ceste či o úsekoch so zvýšenou nehodovosťou.

CONNECT PLAY

Technológia Mirror Screen umožňuje bezpečné ovládanie kompatibilných aplikácií a multimediálneho obsahu na mobilnom telefóne cez dotykovú obrazovku. Funkcia využíva technológie Android Auto, Apple CarPlay™ a MirrorLink®.

Citroën predstavuje nový model ë-Berlingo, ktorý vďaka novým výnimočným technológiám, variabilite a praktickým vlastnostiam spojeným s výhodami elektrického pohonu prinesie svojim užívateľom z radov podnikateľov a živnostníkov nové možnosti, ktoré zlepšia ich podnikanie. U predajcov bude dostupný v druhej polovici roka 2021.

 

Značky: