Spojenie Microsoftu a Adobe prinesie čítačku PDF do prehliadača Edge.

Firma ním nahradí svoj pôvodný mechanizmus na zobrazovanie dokumentov v tomto formáte. Zmena pre bežných používateľov začne od marca 2023 a bude postupná do mája 2024. Firemní používatelia, ktorí majú manažované nastavenia, budú mať viac času. Začiatkom roka 2025 však bude pôvodný PDF engine odstránený aj vo firemnom prostredí. Používatelia získajú natívny plugin v podobe Adobe Acrobat PDF.

To by malo priniesť nové možnosti, ako presnejšie farby a grafiku, vyšší výkon, možnosti lepšieho výberu textu a napojenie na hlasovú službu, ktorá bude schopná PDF načítať. Z vlastnej skúsenosti vieme, že na výbere textu by sa dalo ešte zapracovať a pôvodný engine, označený ako legacy PDF, mal čo doháňať. Ak firma hovorí o vyššom výkone, malo by sa zrýchliť načítanie veľkých niekoľko stomegabajtových dokumentov. To doposiaľ tvorilo užšie hrdlo aj na výkonných počítačoch.

Používatelia s predplatným Adobe Acrobat budú môcť tieto funkcie využívať aj v prehliadači. Naopak, používatelia, ktorí nevyžadujú platené funkcie, nebudú musieť platiť nič navyše. Napriek tomu budú používatelia vidieť možnosť prechodu na platené služby Adobe. Ostáva len dúfať, že nepôjde o príliš agresívnu ponuku a časté pripomínanie. Ešte vždy je tu možnosť zmeniť prehliadač a odinštalovať Edge.

Pre nich bude zobrazovanie a určité úkony s PDF formátom aj naďalej bezplatné. Nebude sa vyžadovať ani registrácia v službách Adobe. Správcovia v komerčných a vzdelávacích organizáciách budú mať na výber a prepínať sa medzi novou a pôvodnou čítačkou. Pôjde o zásadu nazvanú ako NewPDFReaderEnabled. Bežní používatelia nebudú mať na zmenu dosah. To znamená, že po aktivovaní rozšírenia na Adobe PDF sa nebudú môcť vrátiť na pôvodné. Vyššie uvedený prepínač v prehliadači teda nemusí fungovať.

Novinka bude pridaná do prehliadača Edge vo Windows 10 a 11. Microsoft plánuje rozšírenie tejto možnosti aj na platforme macOS. Ďalšie informácie prinesie v budúcnosti. Dokumenty sa nebudú presúvať do služby Adobe a toto zostane tak, ako pri použití pôvodnej čítačky.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.