Snowden odhalil praktiky americkej bezpečnostnej agentúry NSA.

Teraz sa snaží bojovať s odpočúvaním, špehovaním a ochranou súkromia prostredníctvom nového obalu pre iPhone. Ten pomohol navrhnúť v spolupráci s hackerom Andrewom Huangom.

Príslušenstvo vyzerá ako štandardný obal pre iPhone. Avšak na zadnej strane má malý čiernobiely displej, ktorý informuje o tom, či antény telefónu vykazujú nejakú neobvyklú aktivitu. Obal sa totiž spojí so základnou doskou telefónu prostredníctvom slotu pre SIM kartu a dokáže antény monitorovať. Nejde pritom iba o telefonovanie, ale aj o výmenu dát cez rozhrania Wi-Fi, Bluetooth či cez GPS.

Zariadenie teda dokáže rozpoznať situácie, keď sú antény aktívne, avšak po správnosti by nemali vykazovať žiadnu aktivitu. Používateľa upozorní vo forme správy alebo alarmom. Tvorcovia zvažujú pridanie funkcie, ktorá by eventuálne iPhone v niektorých situáciach úplne vypla.

Obal je podľa Snowdena vhodným príslušenstvom napr. pre novinárov, ktorí cestujú do nepriateľských krajín. Vďaka nemu môžu ustrážiť informácie o svojej lokalite pred vládou a používať vybrané funkcie smartfónu s vypnutými anténami – napr. nahrávať audio, video alebo fotiť.

Príslušenstvo sa aktuálne nachádza v štádiu konceptu. Snowden a Huang by chceli vytvoriť funkčný prototyp počas budúceho roka.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Edward Snowden má obľúbenú aplikáciu na bezpečné chatovanie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit