Keď ste na PN-ke, mali by ste sa liečiť, nie doručovať úradom a zamestnávateľom potvrdenia. Realita je ale taká, že doteraz ste museli vypísať 5 strán tlačiva. Sociálna poisťovňa sa však modernizuje.

O nemocenskú dávku v Sociálnej poisťovni už nemusíte osobitne žiadať. Ak teda narazíte na toho správneho lekára, ktorý je pripravený na elektronizáciu zdravotníctva. Doteraz zaužívaný a hlavne pre občana komplikovaný proces s doručovaním potvrdení o PN zamestnávateľovi a Sociálnej poisťovni zmení postupné zavádzanie elektronickej PN (ePN).

Sociálna poisťovňa a Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) sprístupnia túto novú službu od 1. júna 2022.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Śéf NCZI pri prezentácii časti, ktorú mali na starosti pri ePN

Spoločný projekt viacerých ministerstiev

Ide o spoločný projekt ePN, na ktorom spolupracovalo Ministerstvo pre informatizáciu Slovenska (MIRRI), Ministerstvo práce, sociálne vecí a rodiny ako aj Ministerstvo zdravotníctva spolu s NZCI. Elektronická PN je prvou službou štátu , pri ktorej povinné kroky nemusí vykonať občan, ale celý proces za neho proaktívne vykonajú úrady.

ePN vám významne zjednoduší postup v tejto životnej situácii, kedy sa máte sústreďovať na liečbu. Už by ste nemali ako chorý chodiť od lekára po úradoch a nosiť papierovú PN zamestnávateľovi či žiadať Sociálnu poisťovňu o dávku nemocenské. Budete mať jedinú starosť – ísť domov a liečiť sa.

Zjednoduší sa život všetkých

Občan pri návšteve „kompatibilného“ lekára (využíva ePN), všetko vybaví elektronicky. Informáciu o jeho práceneschopnosti lekár elektronicky odošle do NCZI, odkiaľ sa potrebné údaje dostanú do Sociálnej poisťovne. Tá ich sprístupní ako občanovi, tak zamestnávateľovi. To všetko sa stane do niekoľkých minút.

Zamestnávateľ pritom nebude mať informáciu o vašej lekárskej diagnóze, len informáciu o tom, že vaša ePN trvá. Zároveň nebudete v Sociálnej poisťovni podávať osobitnú žiadosť o dávku nemocenské. Samotné vystavenie ePN lekárom už bude automaticky považované za žiadosť o dávku a Sociálna poisťovňa bez ďalšieho doručovania „papierovej žiadosti“ nárok na dávku posúdi a vybaví.

Ako poistenec Sociálnej poisťovne tak po návšteve lekára už nemáte žiadne povinnosti ani voči zamestnávateľovi ani voči Sociálnej poisťovni. Inštitúcie si medzi sebou vymenia všetky informácie o vašej PN.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Minister Krajniak je evidentne spokojný s tým, že od začiatku tohto projektu po realizáciu obehol jeden rok a jeden mesiac

Úspora času

Najväčšou výhodou ePN je úspora času. Predstavme si, že vďaka ePN až 160-tisíc ľudí na Slovensku ušetrí jeden pracovný deň, ktorý môže venovať svojej rodine, vzdelávaniu, namiesto vybavovania PNky.

Ak máte aktivovaný prístup k EÚP, dokážete viac

Ak máte aktivovaný elektronický prístup k Elektronického účtu poistenca (EÚP) v e-Službách Sociálnej poisťovne, môžete si sami skontrolovať si svoju ePN a to online. Tí, ktorí majú prístup do eZdravia v NCZI, sa o ePN dozvedia z tejto aplikácie. Pozriete si aj informácie o stave vybavovania vašej dávky.

Vás zamestníávateľ má povinnosť spolupracovať so Sociálnou poisťovňou elektronicky a hlásenie o ePN dostane okamžiteZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Vás zamestnávateľ má povinnosť spolupracovať so Sociálnou poisťovňou elektronicky a hlásenie o ePN dostane okamžite

V systéme si môžete priamo nahlásiť zmenu pobytu počas práceneschopnosti či upraviť spôsob výplaty na iný bankový účet než ten, ktorý poskytne Sociálnej poisťovni zamestnávateľ. Rovnako si môžete vziať späť žiadosť o dávku, ak si ju neželáte vyplácať (to sa občas stane), alebo doručiť hlásenie o úraze v prípade, že sú PN z dôvodu pracovného úrazu. Nikomu nebudete nahlasovať dátum trvania a ukončenia PN.

Prvý rok je pre lekárov dobrovoľný

Projekt si v rámci testovania v praxi vyskúšali vybraní lekári, ktorí stoja na začiatku uznania práceneschopnosti a ako prví budú odosielať informácie o občanovi do Národného zdravotníckeho informačného systému. Lekár má ePN integrovanú priamo v informačnom systéme, v ktorom už pracuje. ePN preto znamená iba niekoľko klikov, vďaka ktorým údaje automaticky pretečú z eZdravia cez Sociálnu poisťovňu až k zamestnávateľovi.

Ministerka Veronika Remišová ocenila, že prichádzajú proaktívne služby pre občanovZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ministerka Veronika Remišová ocenila, že prichádzajú proaktívne služby pre občanov

Systém je pre lekárov počas prvého roka nepovinný, po tomto čase (od 1. júna 2023) je povinný a všetci všeobecní lekári, lekári zdravotníckych zariadení a gynekológovia budú uznávať práceneschopnosť výlučne elektronicky. V prechodnom období tak budú lekári, ktorí ešte nebudú zapojení do nového systému, vystavovať tlačivo o práceneschopnosti aj papierovou formou. Od 1. januára 2024 do systému ePN pribudnú povinne aj lekári-špecialisti, vrátane lekárov poskytujúcich zubno-lekársku starostlivosť. Papierovým tlačivám tak nadobro odzvoní.

Ešte pripomeňme, že väčšina údajov pre lekárov v tomto prípade naozaj „pritečie“ z iných zdrojov do formulára, ktorý vypisujú pre PN. Vo výsledku by mali naozaj vypisovať možno len 30 % údajov a výsledkom by malo byť šetrenie času.

Vopred predvyplnený formulár pre ePNZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Vopred predvyplnený formulár pre ePN

Mobilná aplikácia

Na tlačovej konferencii sme sa pýtali aj na to, ako to bude s mobilnou aplikáciou pre prístup k Sociálnej poisťovni, keďže momentálne je všetko pripravené na prístup z počítača. Dostali sme prísľub, že na mobilnej aplikácií sa pracuje a bude hotová do niekoľkých týždňov. Rovnako by sa mal vyriešiť problém s tým, že na aktiváciu prístupu do EÚP, je potrebné navštíviť niektorú z pobočiek Sociálnej poisťovne. V budúcnosti by mal postačovať len elektronický preukaz s čipom.

Zdroj: vlastné, Sociálna poisťovňa

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.