Na pracovných raňajkách na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a investícií Slovenska sme sa konečne dozvedeli informácie o tom, čo štát pripravuje na spustenie už v máji.

Informoval nás generálny riaditeľ štátnej akciovej spoločnosti pán Pavol Mirossay a jeho prezentácia bola jasná. Doterajší stav využívania elektronických služieb štátu nie je dobrý a musí sa zmeniť. Mať so sebou čítačku, zariadenie s USB portom, občiansky preukaz a doslova sa preluskávať systémom certifikátov nie je to, čo chceme používať v roku 2022.

Všetky služby na jednom mieste

Mobilné ID

Cieľom je teda prejsť na mobilný telefón a pristupovať k nim z neho. Ako sme sa dozvedeli, v prvej fáze celého procesu bude potrebné mať na aktiváciu smartfónu pre MID všetko, ako keď sa chceme pripojiť k portálu Slovensko.sk. Bude to však potrebné urobiť len jeden krát, pričom aktivovať sa bude dať viacero smartfónov. Strata telefónu s občianskym preukazom znamená potom proces deaktivácie na diaľku.

Prístup k vlastným elektronickým službám bude chránený 6-miestnym PIN kódom, podporovaný bude aj biometrický prístup pomocou odtlačku prsta. V ďalšej fáze sa bude dať smartfón aktivovať aj na všeobecných miestach ako je napr. pošta či niektoré banky. V tomto prípade nebudete musieť mať na aktiváciu čítačku, zariadenie s USB portom a pod. Postačí len váš občiansky preukaz.

Proces aktivácie smartfónu cez QR kód

Jednotné prostredie

Prostredie aplikácie pre Mobilné ID bude veľmi podobné, ako to poznáme z aplikácie GreenPass. Takto aj budú vyzerať ďalšie aplikácie zo štátu. Je to dohodnutý dizajn aj pre všetky aplikácie zo strany štátu.

V prvej fáze mobilného ID budete môcť používať rôzne služby štátu, ale nebude možné používať overený elektronický podpis. To príde až neskôr. Momentálnym cieľom je zjednodušiť prístup k elektronickým službám štátu pre čo najväčšiu skupinu ľudí a jednotlivé služby by mali byť proaktívne. Napr. pri narodení dieťaťa od apríla dostanete len informáciu, čo všetko systém služieb štátu v pozadí vykonal a nemusíte sa o to ďalej starať.

Ďalšie služby v mobilnom ID

Požiadavky na telefón pre elektronické služby štátu je operačný systém iOS 13 a Android 9 (a vyššie). Každý dnes predávaný telefón by to mal zvládnuť. S telefónmi s aplikačným systémom od Huawei sa v prvej fáze nepočíta.

Aktuálne prebiehajú penetračné testy aplikácie, ktorú realizuje pre štát spoločnosť ESET. Reálne spustenie aplikácie pre verejnosť je závislé od výsledkov týchto testov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.