Na dnešnej tlačovej konferencii spoločnosť DXC Technology hovorila o tom, ako sa pohnúť ďalej v prípade používania elektronického občianskeho preukazu (eID). Zopakujme si, že súčasný stav je taký, že ak máte občiansky preukaz s čipom, k tomu čítačku (končiaca USB portom) a viete si spomenúť na svoj BOK, potom môžete pristúpiť k používaniu niektorých elektronických služieb štátu. 

To však v súčasnom svete, kedy už často počítače klasický port USB ani neobsahujú a veľká časť práce sa presúva z počítačov na smartfóny, jednoducho nestačí. Treba teda použiť niečo iné? Práve to nás na tejto tlačovke zaujalo – DXC Technology hovorila v minulosti o riešení cez microSD kartu (MultiPass), ale niečo také by sa napr. vo svete iPhone použiť jednoducho nedalo.

Teraz sa vyvíja nová technológia v podobe mobilnej aplikácie a jej názov je SvojeID. Tá je určená pre všetky známe platformy smartfónov a mala by byť úplne bezpečná. Vytvára sa takto virtuálna eID karta.

BOK kód sa pritom neukladá ani na smartfóne ani na serveri, ak ho teda zabudnete, musíte si autorizovať novú inštaláciu tejto aplikácie. Pri styku so štátom sa teda vôbec nebude používať známa plastová kartička s čipom, použijete len smartfón s autorizovanou mobilnou aplikáciou.

Ďalším zámerom firmy DXC Technology je dostať používanie eID, resp. SvojeID nielen pri styku so štátom, ale aj v komerčnom sektore. To znamená, že napr. pri autorizovaní v banke, zakladaní účtu sa ako autorizačný prvok použije elektronický občiansky preukaz. Rovnako sa takýto eID bude používať aj v prípade eHealth, teda elektronickom zdravotníctve.

To je mimochodom aj katalyzátorom rozvoja používania eID v Estónsku, ktoré vychádzalo z tohto, že eID sa dnes v tejto krajine používa úplne na všetko vrátane elektronických volieb. Estóncov je navyše len okolo 1,5 milióna a navyše, ľudia tu po oddelení sa od bývalého Sovietskeho zväzu mali len pasy, ale nie občianske preukazy a tak bolo zavedenie eID pomerne jednoduché.

Na Slovensku však používaniu súčasnej eID karty bráni legislatíva, o zmenu ktorej sa DXC Technology momentálne snaží. Používanie mobilnej eID  vo verejnom sektore odhaduje v horizonte do dvoch rokov.

Prvé takéto vzorové riešenie uvidíme na jesennej konferencii ITAPA, ktorej mediálnym partnerom je magazín TOUCHIT.

Na tlačovke sme videli aj riešenie IoT (internetu vecí) pre nákladnú železničnú prepravu. Ide o to, aby sa prevádzkovateľ nákladných vlakov mohol rozhodovať na základe presných dát a nie ako doteraz skôr intuície. Inteligentný vagón potom obsahuje informácie o svojej polohe, prejdených kilometroch, vybraných technických parametroch a to bez ohľadu na to, či sa aktuálne nachádza v pokrytí mobilného internetu alebo nie. Spoločnosť ZSSK Cargo na základe toho môže plánovať servis a údržbu, optimalizovať jeho dráhu a naplnenie ako aj riadiť obeh prázdnych vozňov. Takto sa podarilo dosiahnuť výrazné úspory.

Toto je akčný člen, ktorý premení obyčajný vozeň na inteligentný. Prezentuje Juraj Boledovič, konzultant DXC Technology

Zariadenie je umiestnené na vagóne a batéria v príslušnom zariadení vydrží na 4 roky. Spracovanie údajov má na starosti aplikácia DXC Omni Location.

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.