Spoločnosť pokračuje vo svojom úspešnom ťažení.

Neuralink je riešenie na prepojenie mozgu človeka s počítačom, ktoré by malo vyriešiť viaceré postihnutia pohybového aparátu, ktorými ľudia trpia. Najnovšie správy z prostredia Neuralinku prezrádzajú, že ambiciózne plány z roku 2022 sa spoločnosti začínajú napĺňať, pretože jej odborníkom sa podarilo prvýkrát prepojiť mozog človeka s čipom. 

Spoločnosť Elona Muska ešte v júni 2023 oznámila, že je konečne pripravená na spustenie klinických testov na ľuďoch. Zatiaľ čo predošlé testy prebiehali na zvieratách (ošípaných a opiciach), za čo sa na Neuralink valila kritika zo všetkých strán, tak na jeseň 2023 otvorila spoločnosť nábor pacientov pre prvé klinické testy. Všetko v tom čase už bolo oficiálne, pretože spoločnosť Neuralink dostala od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povolenie na úvodné klinické skúšky na ľuďoch.

Neuralink Elona Muska
Neuralink Elona Muska

Najnovšie správy z prostredia spoločnosti však pochádzajú priamo od Elona Muska, ktorý informoval, že túto nedeľu bol do mozgu človeka zavedený čip Neuralink, pričom pacient sa po zákroku veľmi dobre zotavuje. Hoci samotný Neuralink je možné z etického hľadiska napadnúť takmer z každej strany, tak jeho hlavným poslaním je pomáhať ľuďom s kvadruplégiou a ďalším poruchami pohybového aparátu ako napríklad ALS. Spoločnosť uviedla, že počas štúdie jej robot chirurgicky umiestni ultrajemné vlákna implantátov, ktoré pomáhajú prenášať signály do mozgu účastníkov.

Už v septembri 2023 bolo spoločnosťou Neuralink oznámené, že v rámci klinickej štúdie bude vybraným kandidátom do mozgu implementované zariadenie N1 s rozhraním mozog – počítač, ktoré bude využívať chirurgický robot R1 na zaznamenávanie pohybových zámerov a ich prenos do externého zariadenia. Robot R1 dokonca zariadenie N1 do oblasti mozgu priamo implementuje. Implantát N1 by mal následne zaznamenať a odoslať mozgové signály predstavujúce pohyb do spárovanej aplikácie na dekódovanie signálov.

Musk je s dosiahnutými výsledkami spokojný a zároveň dodáva, že počiatočné výsledky ukazujú sľubnú detekciu špičiek neurónov. Ide o aktivity neurónov, ktoré Národný inštitút zdravia opisuje ako bunky, ktoré používajú elektrické a chemické signály na odosielanie informácií do mozgu a do tela.

Neuralink Elona MuskaZdroj: TheVerge
Vlákna implantátu Neuralink

Zároveň sa však nedá tvrdiť, že Neuralink od tohto momentu začne čipy implementovať ako na bežiacom páse, keďže ide o prvú skúšku bezdrôtového rozhrania mozog-počítač na vyhodnotenie bezpečnosti implantátu a chirurgického robota. Štúdia posúdi funkčnosť rozhrania, ktoré umožňuje ľuďom s ochrnutím všetkých štyroch končatín rôzneho rozsahu, ovládať zariadenia myšlienkami.

Zdroj: Guardian

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.