Generálny riaditeľ spoločnosti SpaceX týmto počinom veľmi rýchlo zareagoval na prosbu Ukrajinského vicepremiéra/ministra pre digitálnu transformáciu.

Mykhailo Fedorov, Ukrajinský vicepremiér, na sociálnej sieti Twitter požiadal Elona Muska, aby jeho spoločnosť SpaceX aktivovala širokopásmové satelity Starlink nad Ukrajinou, čím by sa veľmi rýchlo a stabilne doplnili internetové služby v rámci krajiny, ktoré boli na viacerých miestach z dôvodu prebiehajúcej ruskej invázie prerušené.

Elon Musk
Elon Musk

Elon Musk na seba nenechal dlho čakať a do niekoľkých hodín na túto výzvu na Twitteri reagoval stručnou a jasnou odpoveďou, bez zbytočných okolkov: „Satelity Starlink boli rozmiestnené nad Ukrajinou a ďalšie sú na ceste“

“@elonmusk, zatiaľ čo sa pokúšate kolonizovať Mars – Rusko sa snaží okupovať Ukrajinu! Zatiaľ čo vaše rakety úspešne pristávajú z vesmíru — ruské rakety útočia na ukrajinských civilistov!“ napísal Mykhailo Fedorov.

Do niekoľkých hodín mal odpoveď. „Služba Starlink je odteraz na Ukrajine aktívna. Viac terminálov je na ceste,“ napísal Musk na Twitteri.

Internetové pripojenie na Ukrajine bolo ovplyvnené najmä v južných a východných oblastiach krajiny, kde boli a sú boje proti postupu ruských vojsk najintenzívnejšie.

Treba dodať, že nasadenie týchto satelitov je mimoriadne nákladnou záležitosťou, no zároveň ide o veľmi rýchly a relatívne stabilný spôsob, ktorým sa dá poskytnúť internetové pripojenie aj v oblastiach, kde to pozemná a klasická nadzemná infraštruktúra neumožňuje. V jednoduchosti – satelity Starlink sú schopné poskytovať širokopásmové internetové pripojenie z vesmíru bez potreby optických káblov na zemi.

„Otázkou zostáva, akým spôsobom tento systém na Ukrajine využijú/aktivujú, nakoľko k úspešnému pripojeniu na satelitný internet od SpaceX je potrebná Starlink súprava, ktorá obsahuje malý satelit s príslušenstvom a router/riadiacu jednotku. Možno sa to bude dať nahradiť a postačí iba softvér a presné informácie kvôli nasmerovaniu parabol, to je však zatiaľ neznáma informácia.“

Elon Musk
Elon Musk

Ukrajina potrebuje v týchto ťažkých časoch internet hlavne kvôli komunikácii a šíreniu bezpečnostných informácií pre obyvateľov. Rozmiestnenie satelitov Starlink nad Ukrajinou znamená, že krajina zmietaná vojnovým konfliktom bude mať aj naďalej internetové pripojenie bez hrozby, že ho Rusi deaktivujú a prerušia životne dôležité komunikácie. Na záver ešte jedna informácia: Elon Musk 15. januára 2022 povedal, že SpaceX má aktívnych 1469 satelitov Starlink a 272 ďalších sa čoskoro presunie na operačné dráhy.

Zdroj: Euronews.com / Reuters.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE