Fanúšikovia dvoch starších konzol sa tešili predčasne.

Plánované vydanie emulátora Dolphin, ktorý umožňuje hrať hry pre konzoly GameCube a Wii od Nintenda, je na platforme Steam odložené na neurčito. Informovali o tom tvorcovia tejto emulačnej aplikácie na svojej internetovej stránke.

Vo vyhlásení sa uvádza, že spoločnosť Nintendo podala prevádzkovateľovi služby Steam, spoločnosti Valve, žiadosť o odstránenie stránky Dolphinu v jej obchode s počítačovými hrami a táto stránka bola následne aj odstránená.

Problémom sú podľa vývojárov Dolphina autorské práva, konkrétne americké legislatívne opatrenie DMCA, na porušenie ktorých sa podľa nich Nintendo odvoláva. Ako dodali, v súčasnosti skúmasvoje možnosti a v blízkej budúcnosti poskytnú podrobnejšie informácie. Problémom podľa všetkého môže byť zahrnutie základného kódu Wii do zdrojových súborov Dolphinu.

Tvorcovia pritom boli opatrní a už vopred upozorňovali, že emulátor nebude dodávaný s hrami, používatelia teda musia vlastniť originály daných titulov. Emulátor mal podľa ich tvrdenia podporovať tisíce titulov, ktoré boli pre obe konzoly vydané v rozpätí 15 rokov.

Emulácia ako taká, hlavne u novších titulov, je do veľkej miery šedou zónou, kde môže ľahko dôjsť k sporom o autorské práva. Avšak priamo v Steame sa nachádzajú iné emulátory, ako napríklad RetroArch. Finálne rozhodnutie o Dolphine tak môže mať vplyv na celý tento segment.

Zdroj: Cs.dolphin-emu.org

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.