Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Elektrický ENYAQ COUPÉ RS iV v netradičnom prevedení bude súčasťou módneho sviatku Fashion LIVE! v bratislavskom centre Nivy. V rámci programu sa na prelome septembra a októbra predstaví v dynamickom dizajne od známeho textilného dizajnéra Juraja Straku. Jeho koncept vychádza z motívu plameňov využívaného na športových či dizajnových vozidlách, ktorý v tomto prípade spracoval nevšedným spôsobom. K tomuto dizajnovému kúsku sa pridá ďalší ENYAQ COUPÉ RS iV, ako aj FABIA Monte Carlo, ktoré budú slúžiť ako fashion taxi počas podujatia.

Módne podujatie Fashion LIVE! už od roku 2013 sprístupňuje slovenskú a svetovú módu širokej verejnosti. V rámci neho sa v dňoch 30. 9. – 2. 10. 2022 v Bratislave predstaví v unikátnom prevedení aj elektrický ENYAQ COUPÉ RS iV.  O jeho nevšedný dizajn sa postaral slovenský textilný dizajnér Juraj Straka, ktorý na poli módy slávi úspechy v zahraničí už viac ako 15 rokov. Jeho diela už nosili aj svetovo uznávané osobnosti, ako Madonna, Lady Gaga, herečky Cate Blanchett, Anne Hathaway, Tilda Swinton či módna ikona Anna Wintour.

Juraj Straka po štúdiu na VŠVU v Bratislave pôsobil okrem iného aj v Paríži ako návrhár látok a výšiviek pre módny dom Schiaparelli či ako návrhár látok pre belgického dizajnéra Dries Van Notena v Antverpách. Aktuálne pôsobí vo vlastnom štúdiu Textile Studio JS. Už počas študijnej stáže navrhoval originálny farebný interiér vozidla, ktorý však zhodnotili ako príliš odvážny. Odvtedy sníval o podobnej príležitosti a vďaka spolupráci so ŠKODA AUTO Slovensko táto túžba nadobudla po rokoch reálne kontúry. Priamo na vozidlo sa tak dostala autorova idea prepojenia tradičného motívu s novodobými možnosťami.

ENYAQ iV na Fashion LIVE! v ohnivom šate

Koncept unikátneho dizajnu pre ŠKODA ENYAQ COUPÉ RS iV v tomto prípade vychádza z motívov plameňov, ktoré sa tradične objavujú na športových alebo na mieru dizajnovaných vozidlách. Juraj Straka tento motív prevzal a spracoval novým, nevšedným spôsobom, ktorý zachytáva a podčiarkuje pohyb, rýchlosť a energiu, rovnako ako samotný model auta. „Dizajn má evokovať rýchlosť vozidla, ktoré preráža bariéru svetla či ohňa a postupne sa transformuje do upokojujúceho chladného oceánu,“ hovorí známy textilný dizajnér. „Je v ňom zámerne priznaná a zveličená pixelizácia, ktorá vytvára akúsi bitmapovú textúru s odkazom na súčasnú digitálnu dobu. Týmto návrhom som si konečne splnil túžbu, ktorá skrsla pred mnohými rokmi ešte za mojich študentských čias,“ dodáva

„Spojenie kreativity, módy a technických výdobytkov prináša v tomto nevšednom projekte opäť skvelý vizuálny zážitok. Juraj mal od nás autorskú voľnosť, čo sa pretavilo do nadšenia z práce a vo finále do úžasného dizajnového výsledku. Som nesmierne rád, že sme mohli byť pri jeho realizácii. Táto spolupráca ukazuje, že vieme byť svetoví nielen na poli automobilového priemyslu, ale aj v oblasti dizajnu a módy,“ hovorí Roman Rajtár, vedúci marketingu ŠKODA AUTO Slovensko.

Od nápadu, cez výkres, až na karosériu

V prvej fáze prípravy dizajnu prebehol brainstorming a konzultácie v tíme. Nasledovali ručné skice a až následne ich prenesenie do digitálnej podoby a dokončovanie v počítači. „Počas štúdia sme na škole ešte nemali počítače, takže sme maľovali ručne. Vtedy sme boli veľmi nahnevaní, dnes to považujem za veľkú výhodu. Nič totiž nenahradí ruku a papier,“ odhaľuje zákulisie príprav Juraj Straka. Po prvotných konceptoch na papieri nastúpili na rad digitálne média a práca na IPade a v počítači. Výsledok si budú môcť návštevníci pozrieť priamo v priestoroch Fashion LIVE!.  

ŠKODA ENYAQ COUPÉ RS iV

Po úspešnom uvedení modelu ŠKODA ENYAQ iV ho doplnil aj jeho športový variant ENYAQ COUPÉ RS iV, ktorý je prvým čisto elektrickým vozidlom športového radu RS. Súčasťou štandardnej výbavy je predná maska Crystal Face so 131 LED diódami. ENYAQ COUPÉ RS iV disponuje vďaka dvom elektromotorom pohonom všetkých kolies a výkonom 220 kW. Fanúšikom športovej jazdy ponúka plnohodnotný zážitok, zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne za 6,5 sekundy a maximálna rýchlosť dosahuje 180 km/h. Vďaka nízkemu odporu vzduchu je výsledkom dojazd viac ako 540 km v režime WLTP, v závislosti od danej výbavy. Aj napriek strešnej línii, ktorá od B-stĺpika klesá mierne dozadu, ponúka nové kupé veľkorysý priestor pre všetkých cestujúcich. Poteší aj batožinový priestor s objemom 570 l a moderný interiér inšpirovaný svetom bývania.

Značky: