Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Keďže komerčné využívanie 5G sa blíži, technologickí inovátori sa predbiehajú, kto prinesie čo najrýchlejšie spojenie a testujú limity tejto technológie.

Spoločnosti Ericsson a Verizon nedávno otestovali 5G sieť na okruhu Indianapolis Motor Speedway, pričom poukázali na to, ako môže inteligentná sieť maximalizovať rýchlosť širokopásmového pripojenia tým, že presne určí polohu zariadenia – aj keď sa nachádza v pohybujúcom sa aute. Prakticky tak demonštrujú, ako 5G v budúcnosti zmení životy rodín a športových fanúšikov.

Dom, ktorý leží neďaleko známeho okruhu Indianapolis Motor Speedway, je súčasťou najnovšieho predkomerčného skúšobného nasadenia 5G siete od spoločnosti Verizon. Verizon, Ericsson a Intel Corporation v dome predvádzajú množstvo spôsobov, ako môžu spotrebitelia maximálne využívať vysokorýchlostné siete s nízkou latenciou a umožňujú tak používateľom prístup k funkciám, ako je napríklad sledovanie športových podujatí naživo v 360-stupňovej virtuálnej realite a v 4K kvalite. Živé demo z domu streamovali na Facebooku 24. mája a je k dispozícii na tomto odkaze.

Spoločnosť Intel poskytla domovskú bránu, založenú na platforme Intel 5G Mobile Trial Platform a technológii pripojenej domácnosti Intel, ktorá prináša 5G pripojenie pre domácnosti. Sieť, napájaná spoločnosťou Intel, umožňuje prehrávanie 360-stupňového videa z diania na okruhu v prilbách pre virtuálnu realitu, zvýrazňujúc výhody, ktoré 5G prinesie v rámci nových používateľských skúseností v oblasti virtuálnej reality.

S rýchlosťou ktorá až 100-krát prevyšuje rýchlosť v existujúcich sieťach, budú mať zákazníci v domácnostiach pripojených k 5G sieti prístup k funkciám, ako napríklad pevný bezdrôtový a vysokorýchlostný upload. Takáto rýchlosť uploadu umožní používanie aplikácií, ako napr. bezpečnostné kamery založené na cloudovej architektúre, pričom výsledkom budú plynulejšie zážitky z virtuálnej a rozšírenej reality. Zároveň vznikne možnosť pripojiť k sieti nespočetné množstvo iných zariadení internetu vecí, čo v každodennom živote  používateľov vytvorí novú úroveň pohodlia a bezpečnosti.

V budúcnosti 5G zmení zážitok z pretekov pre vodičov radu Verizon IndyCar, posádky aj divákov. S 5G systémom bude sieť schopná streamovať živé 360-stupňové video spolu s údajmi zo stoviek senzorov z každého auta a vodiča na trati, čo umožní priaznivcom virtuálnej reality cítiť sa ako na sedadle vodiča. Služba bude zároveň prínosom pre pretekárske tímy, ktoré budú schopné reagovať v reálnom čase a zlepšiť tak bezpečnosť a výkonnosť. Hoci 5G sieť zatiaľ nie je k dispozícii mimo spomínanej skúšobnej verzie na okruhu Indianapolis Motor Speedway, testovanie technológie pred konaním každoročných pretekov bolo správne načasované.

Vďaka spoločnosti Verizon, ktorá je lídrom v tejto oblasti, môžem byť pripojený počas pretekov a aj keď som na ceste. Je vzrušujúce nechať otestovať ich nové 5G bezdrôtové pripojenie počas pretekov Indianapolis 500,“ vysvetlil Will Power, vodič č. 12 z tímu Verizon Penske Dallara/Chevrolet v rade Verizon IndyCar. „Indianapolis je kolískou rýchlosti a inovácie pre preteky INDYCAR, takže je vhodným miestom pre odskúšanie vyššej rýchlosti 5G technológie v predvečer 101. pretekov Indianapolis 500.“

Mobilné dátové siete sa stanú chrbtovou kosťou 21. storočia. Verizon a Ericsson budú pokračovať v budovaní infraštruktúry za hranicou 4G, aby podporili prichádzajúci internet vecí,“ povedal Adam Koeppe, viceprezident pre plánovanie sietí v spoločnosti Verizon. „Od autonómnych vozidiel cez lepšiu komunikáciu až po zábavou pre cestujúcich je základom tejto novej siete výkon a spoľahlivosť, rovnako ako patria k základným vlastnostiam každého víťaza Indianapolis 500.

Verizon a Ericsson zaznamenali aj demonštráciu 5G pripojenia počas rýchlej jazdy, čo dokazuje, že táto technológia bude siahať nad rámec pevného pripojenia a bude zahŕňať smartfóny, automobily a ďalšie pripojené zariadenia. Počas tohto testu v pohybe bola dosiahnutá stabilná rýchlosť širokopásmového pripojenia prevyšujúca 6,4 Gb/s v automobile, ktorý sa pohyboval rýchlosťou viac ako 96 km/h. Tieto výsledky umožnila pokročilá rádiová technológia, adaptívne anténové sústavy a procesy od Ericssonu vrátane beamformingu a beamtrackingu.

Video, nakrútené na okruhu Indianapolis Motor Speedway, ukazuje divákom možnosti 5G ako je napr. adaptívna anténová sústava. Namiesto prenosu informácií prostredníctvom viacerých lokalít používa technológiu 5G beamtracking, ktorá prenáša informácie ku konkrétnemu používateľovi a poskytuje stabilné pripojenie, aj keď sa používateľ pohybuje vysokou rýchlosťou.

Per Narvinger, riaditeľ produktovej oblasti Sieťové systémy v spoločnosti Ericsson, hovorí: „Spoločnosť Ericsson spolupracuje s Verizonom na posúvaní technológie 5G a chce priniesť 5G na trh s komerčne pripravenými sieťami. 5G umožní nové prípady použitia pre ľudí a podniky, čo urobí náš svet bezpečnejším, efektívnejším a udržateľnejším z hľadiska životného prostredia.”

Asha Keddy, viceprezidentka a generálna riaditeľka pre štandardy novej generácie v spoločnosti Intel Communications and Devices Group, povedala: „5G prinesie nové skúsenosti a obchodné príležitosti, ako je vzrušujúca virtuálna realita v 4K kvalite a ultra rýchle bezdrôtové širokopásmové pripojenie pre domácnosti. Spolupráca Intelu, Verizonu a Ericssonu je potrebná pri zavádzaní testov a testovanie je nevyhnutné pre splnenie našej vízie, ktorá umožní prepojenie všetkých inteligentných zariadení.“

5G ako piata generácie bezdrôtovej technológie prinesie rozšírenie pevného a mobilného širokopásmového pripojenia, služieb s nízkou latenciou a masívnym rozsahom pre internet vecí (IoT), čo vyústi do transformácie všetkých priemyselných odvetví.

Značky: