Každého pol roka vydáva Ericsson správu nazvanú ako Mobility Report. Udáva trendy a odhady do budúcna, ktoré využívajú odborníci po celom svete.

Čo je Mobility Report?

Ide o správu, ktorá sumarizuje nastávajúce trendy a vytvára prehľad o využívaní mobilných sietí z minulosti, v súčasnosti aj s predikciou do budúca. Vedúcou osobnosťou je Peter Johnsson, ktorý pôsobí ako projektový manažér a detailne pozná túto správu.

peter_johnsson_nowat

Peter Johnsson, projektový manažér Mobility Ericsson Report

Kľúčom tejto správy je poskytnúť relevantné dáta zákazníkom. Nejde o samoúčelnú správu. Jej obsah je hodnotný pre operátorov napríklad v prípade špeciálnych podujatí. Aj takých, akými sú povedzme futbalové zápasy. Operátori na základe trendov a predpovedí vedia odhadnúť záťaž svojej dátovej siete a pripraviť sa tak na nápor mobilných zariadení na tak hustom priestore, akými sú štadióny. Na základe toho vedia pripraviť svoje technické zabezpečenie tak, aby každý mohol prenášať dáta a zdieľať ich na sociálnych sieťach, no a samozrejme, aby nedochádzalo k výpadkom spojenia. To len na okraj, správa prináša aj pohľad na iné aspekty.

Okrem toho je to správa pre operátorov, aby videli, čo sa deje v iných mobilných sieťach a mohli sa tak porovnávať s inými, no najmä sledovať, kam sa uberá správanie zákazníkov.

emr (1)_nowat

Počet pripojených mobilných zariadení v svetovom porovnaní

Zo správy sa dajú exportovať vlastné grafy a sledovať si len potrebné hodnoty a dáta. Podstatné je však to, že Ericsson Mobility Report (EMR) je spracovaná tak, aby dáta dala do súvisu. Teda nejde len o zozbierané Big Data, ale o hodnoty, ktorým sa dá reálne porozumieť a sú premietnuté do praxe.

A nie je to len o dátovej prevádzke, hoci tá každoročne narastá a dáta sú primárnym spôsobom, ako sa využívajú smartfóny. Súčasťou trendov je napríklad sledovanie záujmu trhu o kúpu vybraných zariadení. Naši operátori postupne zavádzajú do ponuky smartfóny s LTE a všetci traja sa zhodnú na tom, že LTE je parameter, ktorý používateľov zaujíma. Pri kúpe sa tak nerozhodujú len podľa fotoaparátu alebo rýchlosti telefónu ale aj podľa toho, ako rýchlo budú môcť internetovať.

peter_johnsson_emr

Peter Johnsson vysvetľuje metriku EMR a ukazuje dertailné rozdelenie dátovej prevdázky podľa veľkostí a typu mobilných zariadení

„V roku 2016 budú ľudia využívať viac smartfónov, ako základných telefónov“, hovorí Peter Johnsson.
Zaujímavosťou je aj Africký trh. Ten sa nepočíta ako celý kontinent ale len subsaharská a stred východnej oblasti. Tam „idú“ najmä mobily do 30 USD s podporou EDGE.

Aplikácie

Dátová sieť je síce vnímaná ako celok, no pohyb dát je rôznorodý. Treba rozdeliť, aké dáta patria videu a inému využitiu. Nie je teda prekvapením, že hlasové správy a textové využívajú najmenšiu šírku pásma. Po 15 kbps pri sťahovania aj uploadovaní dát. V tomto rebríčku nasleduje streamovanie hudby na úrovni 280 kbps pri downloade a 30 kbps pri uploade. Pokračujeme zdieľaním dát, ktoré tvoria v priemere 1,5 Mbps pri ich sťahovaní. HD video si ukrojí o jeden megabit za sekundu viac. Najviac vyťažujú sieť prémiové služby, typicky teda prenos videa zo služieb ako YouTube alebo napríklad Netflix. Tak sa počíta s prenosom 10 Mbps pre každý smer.

emr (3)_nowat

Porovnanie dátového toku podľa typu dát na troch typoch zariadení

Zabudnúť nesmieme ani na Internet vecí označovaný ako Internet of Things (IoT). V súčasnosti je takýchto zariadení v sieti v oblasti „Machine to machine“ prepojenia až 2,6 miliardy, v roku 2021 ich bude 10,7 mld.

Valter D’Avino, šéf aktivít v Ericssonu v strednej a západnej Európe hovorí, že do roku 2020 prebehne ostrý štart 5G. Testovacia prevádzka by sa mala vyskúšať už o dva roky skôr na zimných olympijských hrách v Južnej Kórei. V Európe je pokrytie LTE zatiaľ veľmi slabé. Kým v USA majú pokrytie zhruba na úrovni 50%, v Európe je to zatiaľ na úrovni 15%. Keďže 5G sieť by mala byť úplne odlišná, bude vyžadovať viac, než len pilotnú prevádzku na olympiáde. Následne bude treba dáta a skúsenosti analyzovať. Masívnejšie spustenie takejto siete sa očakáva v roku 2025. No už v roku 2021 je odhadovaná prevádzka 150 mil. zariadení v novej sieti. Zároveň do konca tohto roku bude viac ako 4,1 mld. zariadení v sieti LTE.

emr (2)_nowat

Ukážka nárastu pripojených zariadení k vysokorýchlostnému mobilnému pripojeniu

Staručká 2G sieť sa vlastne nebude dať vypnúť. Je to totiž nosná sieť a vždy budú zariadenia, ktoré ju budú na svoju prevádzku potrebovať.

Zaujímavosti z EMR

  • Správa ide skutočne do detailov a popisuje využitie dátovej prevádzky nielen na úrovni zariadení ale aj podľa ich uhlopriečky
  • Tablety sú najviac využívané na sledovanie videa v sieťach operátorov. Až 55% prevádzky tvorí práve video
  • Počítače majú prenos videa na úrovni 41%, no veľkú časť tvorí zdieľanie súborov. Teda typický „file sharing“ je zatiaľ doménou klasických počítačov / notebookov
  • 3G sieť s HSPA 42 bola komerčne spustená v 95 krajinách
  • LTE CAT 4 (150 Mbps) je dostupná v 48 krajinách, CAT 6 (300 Mbps) je v 80 krajinách. Zatiaľ najrýchlejšia špecifikácia LTE s CAT 11 na úrovni 600 Mbps je dostupná v jednej krajine a pripravuje sa na komerčné spustenie.
  • Inteligentné zariadenia komunikujúce medzi sebou a ďalšie IoT s globálnej sieti pomôžu znížiť dopad uhlíkovej stopy a emisií o 15%
  • Silnou stránkou bude inteligentné riadenie prevádzky, vykurovanie, svietenie a zabezpečenie domyslenejšej logistiky činností jednotlivých zariadení
  • 5G bude pracovať vo frekvenčných pásmach od 1 GHz až po 100 GHz
  • Extrémna rýchlosť a zabezpečenie garantovaných rýchlostí bude využiteľné pri „real-time“ riadení prevádzky autonómnych vozidiel.
  • Prenos dát na smartfón stúpne z 2 GB mesačne na 18 GB v rámci európskych odhadov

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.