Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosti Ericsson (NASDAQ: ERIC), Telstra, NETGEAR a Qualcomm Technologies, Inc., dcérska spoločnosť firmy Qualcomm Incorporated, oznámili, že dosiahli rekordnú rýchlosť 2 gigabajty za sekundu (Gb/s) v sieti 4G v rámci laboratórneho testovania s pomocou nového komerčného čipu.

Dosiahnutie špičkovej rýchlosti bolo možné vďaka zariadeniu Baseband 6630 od spoločnosti Ericsson, systému Radio 4415 a najnovšiemu sieťovému softvéru Gigabit LTE. Extrémnu rýchlosť umožňuje združenie piatich nosných vĺn 20 MHz LTE v troch rôznych frekvenčných  pásmach, kde každá nosná vlna používa technológiu 4×4 MIMO a 256 QAM.

Počas živého testovania bola dosiahnutá rýchlosť 2 Gb/s prostredníctvom agregácie 100MHz intervalu spektra v pásmach 1, 3 a 7 s použitím mobilného routeru NETGEAR Nighthawk, vybaveného prvým modemom LTE v kategórii 20 na svete, Qualcomm® Snapdragon™ X24 LTE.

Výkonný riaditeľ divízie sietí skupiny Telstra Mike Wright povedal: „Kvôli neustále rastúcemu dopytu po dátach a potrebe poskytnúť našim zákazníkom vynikajúcu používateľskú  skúsenosť sa snažíme prinášať nové riešenia a rozvíjať pokročilé technológie. Po prvom sprevádzkovaní siete Telstra s možnosťou prenosu 1-gigabitovou rýchlosťou v januári 2017 nás teší, že opäť spolupracujeme so spoločnosťami Ericsson a Qualcomm, aby sme tentoraz  rýchlosť siete zdvojnásobili. Uvedený úspech je dôkazom nášho trvalého úsilia o inovácie vo sfére technológie LTE, čo našim zákazníkom prináša bezkonkurenčnú kvalitu sietí a zároveň pripravuje naše siete na budúci rast.“

Prvá ukážka rýchlosti 1 Gb/s na svete prišla v novembri 2015 a prvé komerčné predstavenie gigabajtovej siete LTE sa odohralo v januári 2017. Súčasný najnovší technologický prelom urýchľuje spoločná snaha spoločností Ericsson, Telstra, Qualcomm Technologies a NETGEAR. Cieľom je ponúknuť najlepšiu gigabajtovú sieť LTE na svete, ktorá pripraví priestor pre vylepšené možnosti a výkon pri prechode na technológiu 5G.

Serge Willenegger, výkonný viceprezident a generálny manažér divízií siete 4G/5G a priemyselný internet vecí v spoločnosti Qualcomm Wireless GmbH, hovorí: „Dosiahnutím  tohoto významného míľniku pomáhame operátorom naplno mobilizovať ich spektrá a maximalizovať kapacitu gigabajtových sietí LTE. Výrobcom mobilných zariadení umožňujeme predstaviť nové služby, ktoré by podľa očakávaní mali v blízkej budúcnosti ponúkať siete 5G.“

Joakim Sorelius, riaditeľ pre oblasť produktov pre sieťové systémy v spoločnosti Ericsson, hovorí: „Prelomením hranice 2 Gb/s posúvame spoločne s našimi partnermi technologické limity a ponúkame nevídaný pokrok vo vývoji sietí LTE. Tento technologický úspech ponúkne všetkým zákazníkom lepšie mobilné prenosové rýchlosti a vyššiu sieťovú kapacitu. Je to veľmi dôležité, pretože zákazníci využívajú a generujú stále väčšie množstvo obsahu vo forme streamovaného videa a viac zdieľajú svoj vlastný audiovizuálny obsah.“

Spoločnosti Ericsson, Telstra, Qualcomm Technologies a NETGEAR predvádzajú prenosové rýchlosti 2 Gb/s počas živej ukážky v rámci Svetového mobilného kongresu v Barcelone od 26. februára do 1. marca v pavilóne 2, stánok 2O60. Demonštračná ukážka dokladá, ako je možné v sieťach LTE dosiahnuť rýchlosť 2 Gb/s v rámci testu 4×4 MIMO na piatich 20MHz nosných vlnách.