ESET Smart Security 10 prichádza v novom dizajne, no najmä s novými funkciami. Sme na oficiálnom predstavení.

Veľa noviniek je vidieť hneď na prvý pohľad. ESET Smart Security bol vždy veľmi šetrný na systémové nároky, novinka by mala mať napriek tomu ešte menší dopad na systémové zdroje systému. K dvojici produktov ESET NOD32 Antivirus a Smart Security aktuálne pribudla najvybavenejšia verzia s názvom verzia Premium.

esetlukaofiko-9

Jednou z noviniek je ochrana proti skriptovým útokom. Lepšie chráni proti JavaScriptom a PowerShellovým skriptom. Jedným z najnepríjemnejších typov malwaru je dnes ransomvér. Buď používateľ príde o peniaze alebo o dáta, v horšom prípade o oboje. Teda zaplatí a aj tak sa nedostane k dešifrovaciemu kľúču. Antivírus sleduje procesy a keď má súbor zlú reputáciu v ich cloude, antivírus na to upozorní používateľa a opáta sa či nechať program v činnosti.

esetlukaofiko

Čo je ransomvér?

Je to škodlivý kód, ktorý zašifruje údaje na disku a bez dešifrovania nie je možné súbory otvoriť. Je potrebné zaplatiť, kreditnou kartou alebo aj bitcoinmi.

Ochrana domácej siete

Funkcia vytvorí audit domácej siete, aby mal používateľ prehľad, čo v všetko je pripojené v sieti. Je to vlastnosť, ku ktorej sa bežne používateľ dosť ťažko dostane. Hoci niektoré routery takúto funkciu majú, nie každý vie správne ovládať domáci router.

Okrem toho program spraví akýsi penetračný test routeru. Test sa na základe požiadavky aplikácie vykoná zvonku. Zisťuje či je tam napríklad v základe zraniteľný firmvér, či sa nepoužívajú štandardné heslá, prípadne iné problémy, ktoré si používateľ neuvedomuje.

esetlukaofiko-6

Ochrana webovej kamery

esetlukaofiko-8

Malware môže spustiť webovú kameru a tajne sledovať používateľov. ESET zachytí každé pripojenie ku kamere a vždy zobrazí informáciu, ktorá aplikácia sa snaží pripojiť ku kamere.

esetlukaofiko-7

Verzia Premium

Novinka v Premium verzii je Password Manager, teda správca hesiel. Používatelia používajú jednotlivé hesla, recyklujú heslá, prípadne ho používajú všade, aj v emailovom konte. Aplikácia slúži na to, aby si heslá nebolo treba pamätať. To dáva priestor na to, aby mali používatelia silnejšie primárne heslá a nepotrebovali ich používať vo viacerých službách.

esetlukaofiko-4

ESET čoskoro uvedie aj Password Manager pre Android a pre iOS. Bude úplne zadarmo pre používateľov verzie Premium.

Ďalšou novinkou je modul ESET Secure Data. Ten umožňuje vytvoriť šifrovaný disk v spôsobe virtuálneho súboru / kontajnera. Takáto funkcia tu bola aj v prípade konkurencie, no ESET zašiel ešte ďalej a podporuje priame šifrovanie USB flash disky.

esetlukaofiko-10

Novinka bude stáť 64,90 EUR v plnej verzii. Používatelia nižších (doterajších verzií ako NOD32 Antivirus alebo Smart Security) budú môcť prejsť na vyššiu verziu za doplatok. Aj naďalej platí model automatického prechádzania na novú verziu v rámci platnej licencie pre ďalšie vydania.

Prečítajte si ďalšie informácie o bezpečnostných aplikáciách z radu 10. verzie

ESET vydáva nové riešenia pre domácnosti. Chránia lepšie pred ransomwarom a špehovaním webkamery

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.