Európska únia minulý mesiac predstavila návrh, ktorý prinúti všetkých výrobcov jednotne používať štandard USB-C.

Nové nariadenie EÚ je súčasťou 18-stranovej smernice, ktorá načrtla novú legislatívu týkajúcu sa znižovania objemu odpadu v EÚ. Európska únia o tejto zmene hovorí už pomerne dlho. Hoci spoločnosť Apple predložila silný argument za zachovanie svojho konektora Lightning, zmene sa pravdepodobne nevyhne. 

Apple jej taktiež presvedčený, že prísna regulácia a viazanosť na jeden typ portu bude inováciám skôr brániť, ako uľahčovať ich zavádzanie. Spoločnosť Apple varovala, že by to mohlo mať vplyv na spotrebiteľov nielen v Európe, ale aj na celom svete. USB-C je pritom oproti štandardu Lightning rýchlejší a efektívnejší.

Vieme aj, že prechod na štandard USB-C nepredstavuje pre “Android značky” takmer žiadny problém, pretože je u nich široko rozšírený. Európska únia teraz spoločnosti Apple ešte viac “zavarila”. Jej zástupca uviedol, že návrh umožňuje použiť aj lepšie štandardy.

Spodná strana Galaxy S21
Spodná strana Galaxy S21. USB-C, repro a šachta pre SIM kartu. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Portál AndroidAuthority informuje, že ak sa objaví nový štandard, ktorý bude lepší ako USB-C, pravidlá sa môžu upraviť. Nateraz je toto vyjadrenie pomerne nejasné, pretože nevieme, čo by to v konečnom dôsledku znamenalo pre výrobcov Android zariadení. 

Je pomerne logické, že by sa mohlo na nový štandard postupne prejsť z USB-C. Je však možné, že by vedľa seba existovali dva štandardy – USB-C a „nový lepší„. Avšak pre Apple by to situáciu nijako nezmenilo. Spoločnosť by v každom prípade musela opustiť svoj Lightning. Celá situácia je stále nejasná, ale veríme, že v najbližších dňoch sa dozvieme nové informácie, ktoré prinesú odpovede na viaceré otázky. 

Nie je to však prvýkrát, čo sa EÚ snaží zmierniť obavy z nového návrhu. Dokonca sme sa dozvedeli, že zariadenia nabíjané výlučne bezdrôtovo nebudú musieť používať USB-C, čo je aj jedno z riešení, kam sa môžu Apple zariadenia v budúcnosti uberať.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.