V opačnom prípade sociálnej sieti hrozí zákaz.

TikTok sa iba v priebehu pár rokov stal fenoménom, ktorá aj u nás oslovuje predovšetkým mladšiu generáciu používateľov sociálnych sietí. Okrem veľkej popularity sa však táto čínska sociálna sieť stretáva s viacerými kauzami, ktoré upozorňujú na viaceré pochybenia alebo nedostatky v oblasti bezpečnosti a narábania s osobnými údajmi používateľov.

Na ďalšie možné komplikácie v tejto oblasti upozorňuje aj nová správa z portálu GSMArena, ktorá informuje o výzve Európskej únie smerovanej tejto sociálne sieti. EÚ upozorňuje, že TikTok by mal dodržiavať nové európske online predpisy, inak mu hrozí zákaz. Nové pravidlá Európskej Únie majú TikTok prinútiť, aby dodržiaval novoprijatý zákon o digitálnych službách (DSA). Cieľom zákona o digitálnych službách a zákona o digitálnych trhoch je vytvoriť bezpečnejší digitálny priestor, v ktorom sú chránené základné práva používateľov, a vytvoriť rovnaké podmienky pre podniky.

TikTokZdroj: The Conversation
TikTok

Zdroj informuje, že nový zákon EÚ má zlepšiť aj moderovanie obsahu sociálnych sietí vrátane vytvorenia transparentnosti, prečo bol určitý obsah odstránený a ako inzerenti cielia na používateľov.  Spoločnosť tak musí zosúladiť svoj obchodný model so zákonom EÚ o digitálnych službách.

Vieme, že TikTok nebol príliš naklonený k dodržiavaniu prísnych pravidiel, ale podľa zástupcov EÚ je zrejmé, že aj táto obrovská sociálna sieť musí začať dodržiavať nové pravidlá v dostatočnom predstihu pred termínom 1. septembra. Pokiaľ by sa však TikTok rozhodol tieto nariadenia ignorovať, sociálnej sieti hrozia pokuty až do výšky 6 % svojich ročných príjmov. Pokiaľ by však prišlo zo strany TikToku k opätovnému porušovaniu zákona, tak táto sociálna sieť by bola prinútená v Európe ukončiť svoju činnosť.

Aj keď sa TikTok počas svojej existencie stretol s viacerými pochybeniami, tak teraz sa zdá, že európsky trh je pre túto sociálnu sieť veľmi dôležitý. Hovorkyňa TikToku Caroline Greerová na Twitteri uviedla, že platforma sa zaviazala dodržiavať pravidlá DSA, GDPR a Kódex praxe v oblasti dezinformácií. To znamená, že osobné údaje používateľov budú odteraz chránené oveľa lepšie a mali by sa prestať odosielať mimo EÚ. 

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.