Európska únia si kladie za ciel vyššiu bezpečnosť v odhaľovaní trestných činov.

Menej príjemné je to, že to bude zasahovať do súkromia miliónov ľudí. Podľa šéfov európskej polície, je na mieste zakázať end-to-end šifrovanie v podobe, v akej ho poznáme dnes. O plánoch EK sme informovali a týka sa najmä technologických firiem. Tie poskytujú skutočné šifrovanie komunikácie tak, aby ani sami poskytovatelia služby nemali prístup k správam.

Europol vydal na svojej stránke stanovisko o potrebe vidieť dáta používateľov, keďže na rôznych sociálnych platformách dochádza k trestným činom. Táto myšlienka nie je čerstvá a európske orgány sa s ňou pohrávajú už roky. Nikdy však nešlo o horúcu tému, keďže Meta (Facebook) alebo napríklad Gmail dokážu bez obmedzenia čítať vaše správy. Teda aj orgány činné v trestnom konaní mohli vidieť za istých pravidiel komunikáciu konkrétnych ľudí.

europol budovaZdroj: Europol

Cieľom má byť predchádzanie rôznym trestným činom ako napríklad zneužívaniu detí, obchodovaniu s ľuďmi, pašovaniu, vraždám alebo iným formám trestných činností či terorizmu.

To, že dnes ponúka end-to-end šifrovanie aj Messenger, je pomerne veľká vec a každý, kto chce, si môže takéto šifrovanie aktivovať. Na rozdiel od minulosti sa k správam nedostane nikto iný, ani prevádzkovateľ. Vyhlásenie šéfov polície si môžete prečítať v plnom znení v tomto PDF dokumente.

V dokumente sa okrem iného uvádza, že chcú ponechať „schopnosť technologických spoločností proaktívne identifikovať nezákonnú a škodlivú činnosť na svojich platformách.“

Okrem toho vyjadrili znepokojenie zo zavádzania koncového šifrovania. Otázkou teda bude, ako sa podarí nájsť rovnováhu medzi právom na súkromie občanov a vládou, ktorá chce mať k dispozícii ich dáta.

Zdroj: Europol

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.