Nekonečné prechádzanie sociálnych sietí má skončiť, vstupuje do toho Európska únia.

Pravdepodobne ste sa aj vy niekedy zastihli pri tom, ako len bezcieľne prechádzate sociálne siete a vyhľadávate spôsob, ako by ste zabili dlhú chvíľu. Mnohí si pritom ani neuvedomujú, že si vytvárajú istý spôsob závislosti, ktorý sa dá prirovnať ku závislosti od hracích automatov. A nekonečné pásma príspevkov, ktoré nájdete napríklad na sieťach ako je Instagram či TikTok, túto situáciu vôbec nezlepšujú.

Európska únia však chce s týmito nekonečnými pásmami skončiť a používateľom ponúknuť nástenky sociálnych sietí, ktoré budú mať svoj koniec. Bezcieľne prechádzanie príspevkami by teda malo byť už minulosťou a aj vaše nástenky s príspevkami na TikToku, Facebooku či Instagrame by mali niekde končiť.

Sociálne siete prispievajú k horšiemu duševnému zdraviu

Ako sme už spomenuli, prechádzanie príspevkov na sociálnych sieťach sa dá prirovnať práve k hraniu hracích automatov. Nejde tu však o hazard, no však o ten pocit, že keď to skúsite ešte raz, možno budete odmenení. Práve na tomto princípe pracujú pásma príspevkov a krátkych videí napríklad na TikToku. Medzi rôznymi videami sa občas objaví také, ktoré vás bude zaujímať a vaše telo vyplaví dopamín. Vy sa tak budete cítiť šťastnejší, čo vás namotivuje k ďalšiemu prechádzaniu príspevkov.

Takéto zaujímavé video či príspevok sa však objaví len občas, obsah medzi tým vás vôbec nemusí zaujímať či uspokojiť. Podvedome však nemôžete prestať prechádzať týmito príspevkami ďalej, pretože čo ak ďalšie video, na ktoré narazíte, bude to správne? Táto závislosť sa čoraz častejšie objavuje u mladých osôb, no nevyhýba sa osobám žiadnej vekovej kategórie.

Zdroj: Lifestyle UG

So sociálnymi sieťami a najmä nekonečnou možnosťou tzv. scrollovania sa spája aj fyzické a duševné zdravie. Ľudia z tohto dôvodu trávia čoraz viac času pred obrazovkou svojho smartfónu alebo iného zariadenia, čím prichádzajú o potrebný pohyb. Veľké množstvo príspevkov ich však zaťažuje aj po psychickej stránke a v konečnom dôsledku narastá počet prípadov duševných chorôb.

Európska únia to chce zastaviť

O tom, že by sa nekonečné pásy príspevkov mali zakázať, sa rozpráva už dlhšiu dobu. Opäť má byť v tomto prípade hlavným aktérom práve Európska únia, ktorá bude sociálne siete regulovať. A práve teraz sa schválilo, že sa budú môcť podniknúť kroky smerujúce k ukončeniu závislostí od sledovania príspevkov na sociálnych sieťach. Aktuálne však nejde o konkrétny návrh zákona, ktorý by Európska únia predložila. Situácia sa ale môže postupne hýbať a už čoskoro sa budeme môcť stretnúť s nástenkami na sieťach ako TikTok či Instagram, ktoré budú mať svoj koniec.

Zdroj: andro4all.com, vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.