Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Európsky parlament dnes oficiálne schválil nariadenie MiCA (Markets in Crypto Assets), ktorým zavádza reguláciu kryptomien. Toto nariadenie umožňuje centrálnym bankám udeľovať licencie pre podnikanie s kryptomenami a zabezpečovať bezpečnosť a férovosť takýchto služieb.

Doposiaľ boli kryptomeny považované za neregulované rizikové aktíva, ktorým sa finančné inštitúcie skôr vyhýbali. Keď nariadenie MiCA nadobudne účinnosť, predpokladá sa významná zmena a vstup bankových hráčov do tohto sektora. Súčasné krypto spoločnosti budú musieť požiadať o licenciu na svoju činnosť a preukázať nielen kapitálovú pripravenosť, ale aj dôsledné dodržiavanie zásad obozretného podnikania.

Hlavný prínos pre verejnosť je v jasnom odlíšení férovo podnikajúcich firiem a vyčistení trhu od podvodníkov. Tiež vidím priestor pre lepšiu spoluprácu s finančnými inštitúciami, ktoré na jednej strane môžu začať využívať infraštruktúru kryptomien a na druhej strane môžu aj lepšie poskytovať platobné služby firmám v tomto sektore”, povedal Juraj Forgács, generálny riaditeľ spoločnosti Fumbi. Podľa Forgácsa to znamená, že krypto sa stane štandardnou formou majetku a vzniká veľký priestor pre jeho budúci rast.

Nariadenie MiCA bolo schválené pomerom hlasov 517:38. Nová regulácia predstavuje zásadný krok v integrácii kryptomien do tradičného finančného systému a smeruje k transparentnosti a ochrane spotrebiteľov v rámci digitálnych aktív.

Značky: