Vlastníte telefón s fotoaparátom a dokumentujete každý aspekt svojho života? Každá etapa nášho života je plná mimoriadnych momentov, ktoré stojí za to zachytiť, od narodenia cez pubertu až po dospelosť. Ako klasický príklad si vezmime prvé krôčiky dieťaťa. Dnes sme schopní vytvárať trvácne spomienky cez objektív, pričom nám stačí len základná znalosť fotografovania a fotoaparátu.

Pôvod fotografovania siaha až do staroveku, keď sa zábery robili pomocou dierkovej komory. Avšak prvé fotoaparáty vznikli až v 19.storočí a odvtedy sa datuje nielen prvá reprodukcia živej fotografie do tlačenej formy, ale je to tiež obdobie, ktoré  navždy zmenilo svet. Medzi ikonické fotografie, ktoré odolali času, patrí záber Marilyn Monroe v jej bielej róbe ako aj „padajúci muž“ z tragédie 11.septembra.

Merrilyn_nowat

Scéna z filmu “Slamený vdovec” z roku 1955 v hlavnej úlohe s Marilyn Monroe.(Autor Matty Zimmerman/AP)

Od objemnej dSLR ku kompaktným smartfónom s fotoaparátom

Technológia fotografie sa spolu s týmito silnými vizuálmi za tie roky ohromne vyvinula. Začalo sa to klasickými čierno-bielymi filmami, potom tu bol príchod farebnej fotografie a teraz je tu pohodlie, ktoré prinášajú digitálne médiá. A keď už sme pritom, pamätáte si aj tie nie až tak dávne časy, keď štúdiá v okolí boli jediným miestom, kde sa dali vyvolať negatívy a urobiť fotografie?

Keď sa prenesieme do súčasnosti, nadšení amatérski fotografi dlho nedali dopustiť na profesionálne digitálne zrkadlovky (dSLR), ktoré sú schopné robiť úžasné fotky, ale sú pre väčšinu spotrebiteľov príliš drahé a objemné. Čoskoro potom prišli spotrebiteľsky orientované a kompaktné fotoaparáty, pričom boli stále menšie a menšie. S rýchlym rozvojom a vyspelosťou konvergovaných zariadení sa telefóny s fotoaparátom tiež konečne stávajú reálnou alternatívou.

Evolúcia a DNA skvelého telefónu s fotoaparátom

Prvý telefón s fotoaparátom na svete bol uvedený na trh už v roku 2000 s obrazovým snímačom s nízkym rozlíšením 0.11-megapixelov (MP), ktorý robil priemerné zábery s rozlíšením 320 × 240-pixelov. Od tej doby väčšina výrobcov telefónov používa snímače so stále vyšším rozlíšením, aby tak zvyšovali celkovú ostrosť záberov. Zatiaľ najvyššie rozlíšenie je 20 MPx, aj keď 16 MPx je optimálne rozlíšenie vo väčšine dostupných prémiových telefónoch s fotoaparátom.

Medzi ďalšie nedávne prelomové technológie patrí snímač so spätným osvetlením (BSI) a optickou stabilizáciou obrazu (OIS), ktoré boli vyvíjané s cieľom  výrazne zlepšovať výkony v tmavšom prostredí, aby bolo možné robiť jasnejšie a ostrejšie zábery s menšou zrnitosťou. Kým telefóny s fotoaparátom sú dnes naozaj lacné, len hŕstka tých prémiových sa vyrovná svojim špecializovaným rovesníkom. Výnimkou je najnovší Lenovo telefón VIBE Shot.

Vzrušujúce profesionálne funkcie s cenou pre masový trh

S cenou len 399 EUR je telefón Lenovo VIBE Shot, ktorý robí fotky v kvalite dSLR, ľahko dostupný širokým masám. S profesionálnym režimom s manuálnymi nastaveniami tento telefón s fotoaparátom nadšencom fotografovania prináša absolútnu slobodu vyjadrovania. Nekonečné fotografické možnosti sa dosahujú prostredníctvom prispôsobiteľných funkcií ako sú vyváženie bielej, ohnisková dĺžka, rýchlosť uzávierky, ISO a expozícia, čo užívateľom dáva plnú kontrolu nad funkčnosťou fotoaparátu.

Funkcia žiarovka tiež podporuje dlhú expozíciu, čo je skvelé pri fotení ohňostrojov a pre ďalšie kreatívne štýly fotografie. Rovnako tak sa hodí na denné zábery, takže môžete vytvoriť rozprávkové zábery prímorskej scenérie s mäkkými bielymi vlnami ako aj tieňové zábery chodcov na rušnej ulici. VIBE Shot sa dokonca vyrovná a podobá kompaktnému fotoaparátu, vďaka autentickému dvojstupňovému tlačidlu spúšte a jeho dizajnu.

Poulicna_nowat

Rozostrenie chodcov dodáva pouličnej fotografii jedinečný nádych. (Autor: Digital Camera World)

Ďalšie vzrušujúce a jedinečné funkcie fotografovania

Navyše, VIBE Shot ponúka prirodzenejšie odtiene ako aj tóny pleti, keďže je to prvý telefón s fotoaparátom, ktorý má trojfarebný LED blesk. Zaostrenie je takmer okamžité a je ideálne pre rýchle momentky vďaka systému infračerveného  automatického zaostrovania (AF), ktorý je dvojnásobne rýchlejší ako konvenčné automatické zaostrovanie na papieri. Svieže vizuály zabezpečuje zabudovaný BSI senzor, ktorý ešte vylepšuje OIS a prémiový 6-prvkový šošovkový modul.

Používatelia tiež môžu ľahko prepínať medzi manuálnou a plne automatickou prevádzkou fotoaparátu použitím prepínača “Pro/Auto mode„. V režime Auto je funkcia Smart Composition, ktorá automaticky rozpozná fotenú scenériu a zoptimalizuje nastavenia. Ďalším svetovým prvenstvom je voliteľná nadstavba blesku pre selfie zábery. Dopĺňa režim pre panoramatické selfie zábery – Panoramic Selfie, ktorý je navrhnutý tak, aby bolo možné spojiť tri selfie zábery do ultraširokého „wefie“.

Napriek jeho drobným rozmerom a výnimočnej hodnote sa novému Lenovo telefónu VIBE Shot podarilo prekonať všetky očakávania, keďže robí prekvapujúco skvelé zábery, ktoré zahanbia aj niektoré kompaktné fotoaparáty!

Telefóny s fotoaparátom sú novým kompaktným fotoaparátom budúcnosti

Dnes a v tejto ére internetu a sociálnych médií sa fotoaparáty stali neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Online report hovorí, že zo sietí Facebook, Whatsapp a Instagram sa každý deň nahrá a zdieľa až neuveriteľných 1,8 miliárd fotiek.  Tieto aplikácie jednoducho podporuje väčšina telefónov s fotoaparátom na trhu, čo používateľom umožňuje robiť, upravovať a zdieľať fotky cez ultrarýchle 4G pripojenie.

Lenovo_nowat

Telefón Lenovo VIBE Shot s fotoaparátom ponúka kvality dSLR. (Autor: Lenovo)

Navyše pokroky v zobrazovacej technológii stierajú hranice medzi digitálnymi fotoaparátmi a ich hybridnými rivalmi ako Lenovo VIBE Shot, a to všetko bez ústupkov vo výkone a používateľských zážitkoch. Tieto zariadenia s funkciami dSLR, sú predzvesťou novej éry fotografovania s telefónmi s fotoaparátom, dajú priechod neobmedzenej kreativite a mobilite, budú skutočne dostupné všetkým spotrebiteľom a obmedzovať ich bude len ich predstavivosť.

Značky: