Obrázky v sebe nesú EXIF informáciu a tá sa dá odstrániť.

Ide o doplnkové informácie, ktoré obsahujú napríklad GPS súradnice, autorské informácie alebo doplnkové informácie. Dajú sa odstrániť a spraviť tak obrázok o niečo „anonymnejší“. Využiť na to môžete softvér na úpravu obrázkov alebo napríklad ExifCleaner, ktorý je extra pohotový a zameraný na rýchle hromadné odstránenie týchto informácií.

ExifCleaner odstráni okrem EXIF aj metadáta z video súborov M4A, MOV, QT a MP4 alebo napríklad PDF súborov. Aplikáciu netreba inštalovať, stačí spustiť a do jej okna potiahnuť súbory, z ktorých chcete informácie tohto typu odstrániť.

Aplikovanie zmien začne ihneď po potiahnutí súborov do okna a po spracovaní sa zobrazí počet nájdených EXIF informácií pred procesom a po spracovaní týchto súborov. Ako vidieť na našom obrázku, zmien je vyše 250 a detaily o obrázkoch boli odstránené. Niektoré sa nedajú odstrániť, no zväčša ide o informácie, ktoré nijakým spôsobom nebudú kompromitovať používateľa. Ide o informácie charakterizujúce vlastnosti obrázkov alebo videa.

Dostupný je aj zdrojový kód pre používateľov, ktorí preferujú transparentné aplikácie. Všetky informácie sa nachádzajú aj na GitHube. Je to jednoúčelová aplikácia a svoju úlohu si splní dobre. Kto chce komplexnejší softvér, je tu možnosť použiť napríklad Zoner Photo Studio.

exif-cleanerZdroj: TOUCHIT

Zdroj: ExifCleaner

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.