Rekordná kapacita tohto flash disku zatiaľ dvíha cenu do závratných výšin.

DataTraveler Ultimate GT je dostupný v dvoch kapacitách – 1 a 2 TB. Len pre ilustráciu, mnohí si totiž kúpite 2 TB externý disk a máte pocit, že to už je aj celkom dosť. V tejto triede zariadení rozhodne áno. Navyše je to stále dobre prenosné zariadenie za dobrú cenu. Externý disk s uvedenou kapacitou si totiž môžete kúpiť za približne 100 EUR.

Tento flash disk je v hliníkovom tele a výrobca si dal extra záležať na tom, aby boli vaše dáta v bezpečí. Aspoň teda po fyzickej stránke. Pamäte chráni vonkajší obal zo zliatiny zinku. Podobá sa na hliník a má aj vyššiu hmotnosť. Tá je v tomto prípade 59 gramov. Rozmery verzie Ultimate GT sú 75 × 27 × 21 mm.

Ako vidíte na obrázkov, je to pomerne hrubé pamäťové zariadenie. Bez dodávaného kábla, ktorý slúži ako predlžovačka, je celkom problematické použiť ho v tenkých notebookoch. Jedným z takých prípadov je aj použitie v Lenovo X1 Carbon 5th (2017), ktorý je veľmi tenký a notebook by ste museli mať nakrivo. Ani hrubšie notebooky na tom nie sú inak. Skrátka toto je špeciálna flashka, ku ktorej treba tak aj pristupovať. Po konštrukčnej stránke sa nám páčila, rovnako aj pevná mechanická časť odkrývajúca USB 3.0 port.

Jediné, čo nám na tomto zariadení prekážalo, bola blikajúca LED dióda. Vieme, že niektorí výrobcovia majú pasiu v takýchto LED diódach s čírym svetlom. Tu to pôsobilo zbytočne rušivo, najmä kvôli jej umiestneniu na hornej strane.

Benchmarky

Po stránke testov je to pamäťové zariadenie niekde na pomedzí flash disk a SSD disku v počítači. Rýchlosťou prenosom dát skôr bližšie ku klasickému SSD disku. Rozhranie USB 3.0 je pre tento typ a najmä kapacitu dostatočné. Nevnímame ho ako náhradu SSD disku, skôr ako lepší flash disk. Namerané rýchlosti si môžete pozrieť na našom benchmarku. Ideálny je na kopírovanie väčších dátových súborov, avšak pokojne ho môžete použiť aj na menšie dáta. Disk sa ani pri dlhodobom používaní výrazne nezahrieva.

V prípade zápisu sme namerali reálnu rýchlosť 189 MB/s pri zápise veľkých súborov.

Cena 1 TB verzie: 890 EUR

Cena 2 TB verzie: 1500 EUR

Zapožičal: Kingston

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.