Jeho odstránenie je veľmi náročné.

Experti na bezpečnosť zo spoločnosti Lookout odhalili nový škodlivý kód, ktorý napáda zariadenia so systémom Android. Konkrétne ide o tri „vírusy“ s označením Shedun, Shuanet a ShiftyBug, ktoré majú veľmi podobný zdrojový kód a využívajú takmer totožnú stratégiu, ako infiltrovať zariadenie používateľa.

Ten si ich obvykle nevedome nainštaluje spoločne s aplikáciami z neoficiálneho obchodu. Škodlivý kód následne „rootne“ zariadenie a nastaví si práva na úrovni systémových služieb. V telefóne či tablete pracuje na pozadí, pričom je súčasťou obľúbených aplikácií ako Facebook, Twitter, Snapchat, WhatsApp a ďalších. Tieto aplikácie fungujú normálne.

Škodlivý kód slúži ako vstupná brána pre ďalšie vírusy. Z pohľadu používateľa je problematické aj jeho odstránenie. Experti zo spoločnosti Lookout tvrdia, že pre mnohých používateľov je jednoduchšie kúpiť si nový telefón. Prípadne majú vyhľadať odborníkov, ktorí im s odstránením vírusu pomôžu.

Hoci Lookout tvrdí, že našiel viac ako 20 tisíc aplikácií so zabudovanými vírusmi, nie je jasné, nakoľko je nová hrozba reálne nebezpečná. Najviac infikovaných používateľov je však v USA a Nemecku. Je to prekvapujúce, obvykle sú vírusy tohto typu najrozšírenejšie v Rusku alebo Číne.

Zdroj: Lookout

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit