K odomknutiu iPhonu X použili pracovníci firmy špeciálne vymodelovanú masku. 

Keď Apple prvýkrát prezentoval novú funkcionalitu odomykania iPhonu prostredníctvom rozpoznania tváre s názvom Face ID, dušoval sa, že jeho dokonalú ochranu nie je možné obísť dokonca ani profesionálne zhotovenými maskami. To, čo sa podľa firmy z kalifornského Cupertina nemalo nikdy podariť ani maskérom z Hollywoodu, zvládla partička odborníkov venujúcich sa kybernetickej bezpečnosti z technologickej spoločnosti Bkav. Bezpečnostní experti kombináciou 3D tlače a ručne vyrezanej falošnej pokožky vymodelovali masku, ktorej sa Face ID podarilo oklamať. Na dôkaz prelomenia ochrany iPhonu X nahrali a zverejnili toto video:

Výskumníci dodávajú, že pri oklamaní Face ID nijakým spôsobom nepodvádzali a jednotlivé komponenty, ktoré pri teste použili, sú na trhu voľne dostupné v celkovej cene približne 150 dolárov (ak nerátame 3D tlačiareň). Vo videu je vidieť, že sa iPhone X plynule odblokoval hneď na prvý pokus, aj keď je samozrejme možné, že zverejnenému videu teoreticky mohli predchádzať aj neúspešné pokusy o odomknutie. Bkav tvrdí, že na maske začali jeho ľudia pracovať 5. novembra, čiže na jej zhotovenie potrebovali 5 dní.

Mali by sa majitelia nových iPhonov začať obávať o bezpečnosť svojich dát? Odpoveď je nie. Treba si uvedomiť, že vynaložené úsilie expertov z Bkav v kombinácii s ich vedomosťami a zručnosťami a v neposlednom rade technologickým vybavením, je pre bežného smrteľníka takmer nemožné nasimulovať. Bežnému používateľovi určite žiadne nebezpečie nehrozí.

Rovnako ako v prípade falošných odtlačkov prstov sa môžu mať na pozore jedine významné celebrity či politici, ktorých osobné i pracovné dáta môžu stáť potenciálnym útočníkom za niekoľkodňové úsilie prípravy. Navyše, ak už aj náhodou nastane situácia, kedy je niekto ochotný sofistikovane vymodelovať kópiu vašej tváre, pravdepodobne používate rôzne ďalšie obranné mechanizmy, aby sa vaše dáta nedostali k neoprávneným osobám.

Zdroj: Engadget

 

Mohlo by vás zaujímať:

Čudne žalostná bezpečnosť biometrie