Mať externý disk ešte pred pár rokmi znamenalo mať ho vo forme klasického otáčkového disku. Teraz, keď sa postupne udomácnili v počítačoch SSD disky, smerujú aj do externých vyhotovení. Výrobcovia sa rozbehli naplno a prinášajú disky rôznych tvarov aj kapacít. Podstatné však je podľa nás mať najprv SSD disk v počítači, inak by ste výhody takéhoto disku v externej forme nevyužili. Mechanický disk, ktorý sa v prípade notebookov horko-ťažko dostane na hranicu 85 MB/s sekvenčného zápisu by nestíhal zásobovať dátami rýchlejší disk na zbernici USB 3.0.

V našom teste máme dva SSD disky. Ich cena nie je nijako vysoká, hoci iné značky majú aj lacnejšie modely. Pri disku Freecom môže byť pre niekoho odradzujúca cena. Avšak má kapacitu až pol terabajta. Pozrite si náš prepočet ceny za 1 GB v tabuľke. SanDisk ponúka navyše nástroj na ochranu dát. To sa zíde, ak nemáte profesionálnu verziu Windows s nástrojom BitLocker na šifrovanie integrovaných diskov a externých pamäťových jednotiek. Všetky dáta na externom disku by boli nešifrované a teda dostupné komukoľvek, kto disk zoberie a pripojí si ho k počítaču.

Freecom mSSD MAXX

Tento pevný disk zaujme tradičným tvarom a rýchlosťami. Má hliníkové telo, čo nie je príliš vhodné na prenášanie. Disk toho vydrží veľa a jemné drážkovanie ho robí odolnejším voči škrabancom. Kvôli ostrým hranám je tu ale veľké riziko, že poškriabe ostatné veci v batožine. Pri prenášaní sme teda museli dávať extra pozor, kam disk dávame.

Páčil sa nám ale spôsob zapojenia. Na disku je konektor USB-C a v balení je kábel USB-C aj USB-A. Vďaka tomu ho pripojíte k obom typom portu na počítači. Môžete si vybrať. V dobe, keď výrobcovia šetria na portoch ako nikdy pred tým, nám typ C zachránil možnosť pripojiť disk k notebooku.

Nevýhodou disku je extrémne zahrievanie. Teplota nad 43 °C znamená, že vás disk bude jemne páliť. Nie je to príjemné, navyše sa priveľmi zahrieva aj v režime nečinnosti. Spravidla sme ho do batožiny dávali vždy horúci.

Hodnotenie
+ veľmi odolné telo, rýchlosť prenosu dát, dve možnosti pripojenia
– citeľné zahrievanie

Cena: 299 EUR
Zapožičal: Freecom

Model SSD disku / ParametreFreecom mSSD MAXX SanDisk Extreme 500
Typ diskuexterný SSDexterný SSD
Kapacita [GB]512250
Cena za 1 GB [centov]5852
RozhranieUSB-CUSB 3.0
Dostupné kapacity [GB]iba 512120, 240, 250, 480, 500, 1000
Použité materiályhliníkplast, guma
Softvérová výbavažiadnaSanDisk SecureAccess 3
Rozmery [mm]91 × 57 × 1077 × 77 × 11
Hmotnosť [g]7040
ZapožičalFreecomSanDisk
Cena [EUR s DPH]299129
Testy
HD Tune – Average read speed [MB/s]202,8227,7
AS SSD Benchmark – Seq čítanie / zápis  [MB/s]419 / 407383 / 347
Teplota, bez činnosti [°C]39,932,4
Teplota, zápis 25 GB dát [°C]43,136,1
Hodnotenie
Konštrukcia4/54/5
Rýchlosť4/53/5
Cena3/54/5

SanDisk Extreme 500

Disk od SanDisku vyzerá inak. Výrobca ho spravil extra tenký a najmä v odlišnom koncepte. Má plastové telo a gumové lemovanie. To ho chráni pri pádoch na hrany. Výrazne sa tým zníži tlak pri dopade. Inak ide o ľahučký disk. Je tu použitý konektor USB 3.0, čiže nie celkom univerzálny v dnešnej dobe. Nie je to veľká nevýhoda, ale spolu s diskom si treba nosiť aj kábel. Verzia Extreme 500 sa dá nosiť aj s pripevneným pútkom. Konektor USB je pri tomto disku chránený gumovým krytom. Neznamená to však, že je odolný voči vode.

Výhodou je, že máte na výber z viacerých pamäťových kapacít. Ak to porovnáme s diskom od Freecomu, aj tu je možnosť zakúpenia 500 GB verzie.

Ďalšou výhodou je softvérový nástroj SanDisk SecureAccess 3. Vytvoríte si tým chránený trezor na dáta. Tie sa budú po skopírovaní do aplikácie šifrovať. Je tu možnosť vytvárať aj adresárové štruktúry. Výhodou oproti riešeniu ako napríklad BitLocker je, že zvyšok disku zostane bez šifrovania. Dá sa teda použiť pri výmene informácií medzi spolupracovníkmi alebo ako rýchly disk na dáta, ktoré netreba šifrovať.

Hodnotenie
+ tvar tela, pogumovanie, žiadne badateľné zahrievanie
– žiadne podstatné

Cena: 129 Eur
Zapožičal: SanDisk

Verdikt

Freecom mSSD MAXX je disk, ktorý jednoznačne vedie v rýchlosti prenosu dát. Oceníte aj USB-C pripojenie. Nevýhodou je však zahrievanie aj v režime nečinnosti a ostré hrany šasi.

SanDisk Extreme 500 je disk, ktorý sa nám subjektívne páčil viac. Jeho tvar a šasi sú odolné voči pádu a zahrievanie tu prakticky nie je žiadne. Je pomalší, no aj cena za 1 GB vychádza o pár centov priaznivejšie. Jedným z hlavných argumentov bola pre nás aj šifrovacia utilita.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.