Kórejská spoločnosť predstavila novú vlajkovú čipovú sadu.

Novinka by sa mala už čoskoro objaviť aj v novom modelovom rade Galaxy S22. Čipset je postavený na 4nm technológii EUV. Najväčším lákadlom tohto čipu je grafický procesor s označením Xclipse.

Tento grafický procesor spoločnosti (prvý svojho druhu) je založený na architektúre AMD RDNA2. Ide o hybridný grafický procesor, ktorý prináša pokročilé funkcie, ako je ray tracing a variabilné tieňovanie. Vďaka týmto technológiám sa konečne dostane do smartfónov pokročilá grafika, ktorú poznáme z počítačov.

Exynos 2200 je zároveň jedným z prvých čipov, ktorý obsahuje jadrá Armv9. Osemjadrový procesor obsahuje jedno výkonné jadro Cortex-X2, tri vyvážené jadrá Cortex-A710 a štyri efektívne jadrá Cortex-A510 pre menej náročné operácie.

Okrem vylepšení v oblasti CPU a GPU, Samsung vylepšuje aj NPU. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou (Exynos 2100) sa výkon zdvojnásobil a umožňuje viac paralelných výpočtov, čo zlepšuje celkový výkon umelej inteligencie.

Exynos 2200 s AMD RDNA2Zdroj: GSMArena
Exynos 2200 s AMD RDNA2

Medzi ďalšími parametrami novej vlajkovej sady Exynos 2200 nechýba podpora až 200 Mpx fotoaparátu s jedným objektívom, nahrávanie 8K videa, podpora 4K displejov s obnovovacou frekvenciou až 120 Hz alebo QHD+ pri 144 Hz.

Čipová sada podporuje najnovšiu generáciu RAM pamäte LPDDR5 a úložisko UFS 3.1. Pri 5G modeme nechýba podpora sub-6GHz aj mmWave, zatiaľ čo vo výbave nájdeme aj podporu všetkých hlavných štandardov a satelitov.

Spoločnosť aktuálne potvrdila, že vlajková čipová sada Exynos 2200 sa už nachádza v sériovej výrobe, pričom nie je zatiaľ oficiálne potvrdené, kedy by mala mať svoju premiéru v očakávanej sérii Galaxy S22.

Viaceré indície pritom smerujú k dátumu 8. február, kedy by mala byť táto séria uvedená na trh.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.