Nová generácia výrobného procesu je konečne na dohľad aj pre Android zariadenia.

Majiteľov modelov série Galaxy S23 po predstavení série Galaxy S24 pravdepodobne najviac zaujímal rozdiel medzi čipsetmi Exynos 2400 a Snapdragon 8 Gen 3, ako aj odolnosť nového skla Gorilla Armor, ktoré chráni displej modelu Galaxy S24 Ultra. Počas uvedenie tria Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra sa však očakávalo, že tieto telefóny získajú aj možnosť bezdrôtového nabíjania pomocou Qi2 príslušenstva, k čomu žiaľ nedošlo.

Krátko po predstavení noviniek série Galaxy S24 sa však začali objavovať prvé informácie o čipovej sade spoločnosti Samsung s názvom Exynos 2500, ktorá sa s najväčšou pravdepodobnosťou objaví v sérii Galaxy S25. Portál AndroidCentral však informuje, že nástupca čipovej sady Exynos 2400 bude využívať jej 10-jadrovú architektúru. Zároveň sa očakáva, že Exynos 2500 bude vyrobený pokročilejším procesom.

Najvýkonnejším jadrom CPU by sa mal stať Cortex-X5 s taktom od 3,2 do 3,3 GHz. Zdroj dodáva, že tri jadrá Cortex-A730 môžu byť taktované niekde na úrovni 2,3 až 2,5 GHz. Tieto jadrá budú doplnené o ďalšie dve jadrá Cortex-A730 s inou taktovacou frekvenciou a štyri efektívne jadrá Cortex-A520. Hlavnou výhodou čipovej sady Exynos 2500 má byť jej výrobný proces, ktorý jej zvýši nielen výkon, ale aj energetickú efektivitu

Exynos 2500 má byť totiž vyrobený druhou generáciou 3nm procesu spoločnosti Samsung. Tento proces tak nový Exynos výrazne odlíši od 4nm čipových sád Exynos 2400 a Snapdragon 8 Gen 3. Aktuálne jedinou 3nm čipovou sadou na trhu je A17 Pro od Apple, ktorá sa nachádza v Pro modeloch série iPhone 15. V čipovej sade Exynos 2500 by sa mal nachádzať aj grafický procesor Xclipse 950 založený na RDNA od AMD. 

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max využíva 3nm čipset A17 Pro od Apple

Hoci vyššie uvedené informácie sú z veľkej časti predvídateľné, tak je možné predpokladať, že 3nm čipové sady tento rok prinesú výrazné zvýšenie výkonu s ešte väčším dôrazom na umelú inteligenciu. V žiadnom prípade by sme teda nemali podceňovať ani pripravovanú čipovú sadu Google Tensor novej generácie, alebo aj čipset Snapdragon 8 Gen 4 od Qualcommu, ktoré budú uvedené neskôr v tomto roku.

Zdroj: AndroidCentral

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.