Sociálne siete ako Facebook a Instagram sa zamerajú na obsah zobrazovaný teenagerom a neplnoletým osobám.

Teenageri a neplnoleté osoby sú na sociálnych sieťach najohrozenejšou skupinou. Práve v štádiu vývoja ich psychiky sa v tomto priestore totiž často stretnú s nevhodným obsahom, ktorý môže ovplyvniť ich vnímanie reality. Všetky príspevky ideálnych influencerov a obrazu ideálneho života tam totiž dopĺňa aj obsah propagujúci násilie či duševné poruchy, ktoré sa môžu zaryť do ich podvedomia.

Známa spoločnosť Meta, ktorá stojí aj za sociálnymi sieťami Instagram či Facebook, na túto problematiku dlhodobo myslí a už nejaký čas rieši, ako mladistvých od takéhoto obsahu odrezať. Doteraz bolo vyvinutých viac ako 30 nástrojov, ktoré pomáhali neplnoletým a ich rodičom vytvoriť na sociálnych sieťach bezpečnejší priestor a aktuálne prichádzajú ďalšie nástroje.

Prístup k obsahu bude obmedzený

Problematika duševného zdravia a sebapoškodzovania je bezpochyby témou, ktorá sa na sociálnych sieťach častokrát zobrazuje. Osveta v tejto téme je samozrejme dôležitá, no nič to nemení na tom, že tieto témy nemusia byť vhodné pre každého. Aj z tohto dôvodu sa v rámci sietí ako je Instagram a Facebook nebude obsah, ktorý obsahuje témy sebapoškodzovania, zobrazovať osobám mladším ako 18 rokov. Príspevky s touto témou sa im nebudú zobrazovať ako v reels, tak ani na stránke s objavovaním nového obsahu a tiež nie v príbehoch a na nástenke. Výnimkou nebude ani situácia, keď sledujú osobu zdieľajúcu takéto príspevky.

Instagram filterZdroj: Meta
Facebook aj Instagram navrhnú pomoc

V prípade, že by sa osoby, na ktoré sa tento filter aplikuje pokúsili vyhľadať podobné príspevky, bude im navrhnutá odborná pomoc a rôzne tiesňové linky či odkazy, ktoré pomoc ponúkajú.

Filter citlivého obsahu sa aktuálne aplikuje pre všetkých nových používateľov Facebooku a Instagramu. Stáli používatelia týchto sociálnych sietí zatiaľ získajú len návrh, aby si takýto filter zapli. V priebehu najbližších mesiacov však Facebook aj Instagram majú aplikovať filter na každého používateľa, ktorý má menej ako 18 rokov.

Facebook aj Instagram navrhnú tiež nastavenie súkromia

Súkromie používateľov na sociálnych sieťach je taktiež dôležité, pričom pri mladistvých to platí dvojnásobne. Sociálne siete ako je Facebook aj Instagram navrhnú používateľom mladším ako 18 rokov zmeniť svoje nastavenia súkromia tak, aby ich príspevky videli skutočne len osoby, ktoré naozaj poznajú. Týkať sa to však bude aj možností označenia v príspevkoch, ich prezdieľania, skrývania citlivých komentárov a podobne.

Meta týmto krokom prispieva k bezpečnejšiemu priestoru pre mladšie osoby na sociálnych sieťach. Všetky tieto kroky konzultovala spoločnosť s psychológmi, ktorí navrhli celú sériu riešení.

Zdroj: Meta

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.