Tento zákaz predstavuje malé víťazstvo pre európske regulačné úrady.

Tlak na Facebook a WhatsApp (WA) vyvrcholil zastavenie zdieľania dát medzi WA a materskou firmou Facebook. Zatiaľ ide o Veľkú Britániu a Nemecko, ktoré nebudú umožňovať zdieľanie dát používateľom, napríklad pre lepšie cielenie inzercie. Facebook bude spolupracovať s európskymi predstaviteľmi a po naplnení príkazu by používatelia svoje dáta nemuseli odstraňovať ručne. Dialo by sa tak na príkaz nadriadených štátnych orgánov bez potreby zásahu používateľov.

whatsapp-facebook-data_nowat

Facebook ale hovorí, že zdieľanie dát medzi oboma spoločnosťami nie je len pre zdanlivo nevýhodné marketingové účely na strane používateľov. Veľkú rolu hrá aj bezpečnosť, kedy by spoločnosti informáciami o používateľoch dokázali zabrániť zneužitiu dát alebo napríklad priamo odcudzeniu peňazí bankovými podvodmi. Vďaka zdieľaniu by mohli spoločnosti medzi sebou lepšie komunikovať a brániť používateľov pred rôznymi internetovými podvodmi. Nielen priamo finančných ale aj sekundárnych, ako povedzme podvodným správam o zrušení letov atď. Obavy zo zákazu, ktoré pripravujú európske úrady, vyjadril aj CEO spoločnosti WhatsApp, Jan Koum

WA sa navyše obhajuje tým, že sprístupnili end-to-end šifrovanie, takže nemajú možnosť čítať správ medzi používateľmi. Pracovníci spoločnosti nevidia správy a ani v prípade súdneho príkazu nemajú možnosť použiť dešifrovací kľúč, ktorý by bol uložený u nich na serveri. Žiadny totiž v prípade takéhoto šifrovania nemajú.

Prečítajte si:

WhatsApp spúšťa videohovory pre všetky platformy a pre každého

Zdroj: Engadged

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.