Výška mesačného poplatku zatiaľ nie je známa.

Počas škandálu s únikom osobných údajov používateľov Facebooku v prospech spoločnosti Cambridge Analytica sa otvorila nová téma. Viacero krajín si myslí, že Facebook by mal poskytovať používateľom možnosť platiť si za svoj účet, ktorý by bol vďaka tomu bez reklám a sledovania.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg nevylúčil možnosť takéhoto spoplatneného účtu. Pripomenul však to, že poplatok by sa pohyboval v iných sumách, než si pôvodne analytici mysleli. Aktuálne Facebook zarobí na reklame v priemere sedem dolárov mesačne na používateľa v Spojených štátoch. Treba ale podotknúť, že skupina, ktorá je ochotná platiť za účet je zároveň bohatšia a tým pádom na ňu sociálna sieť cieli aj drahšie reklamy. Výsledný mesačný poplatok by sa tak mohol pohybovať v rozmedzí od 11 do 14 dolárov.

Spoločnosť Facebook si aj tak myslí, že spoplatnenú verziu bude využívať len minimum ľudí. Cieľom sociálnych sietí je totiž poskytovať základne služby bezplatne, vďaka čomu sú také populárne. Či a kedy Facebook zavedie spoplatnené účty bez reklám zatiaľ nie je jasné, úrady budú však na to neustále tlačiť.

Zdroj: 9to5Mac

Značky: