Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Facebook investuje 3 milióny dolárov do nového Európskeho podporného fondu na podporu žurnalistiky v oblasti COVID-19 (European Journalism COVID-19 Support Fund)

IT pracuje za týchto mimoriadnych podmienok, aby boli ľudia počas pandémie COVID-19 správne a rýchlo informovaní. Ľudia sa teraz obracajú na novinárov s cieľom získať informácie o tom, ako udržať svojich priateľov, rodiny a celé komunity v bezpečí, zatiaľ čo súčasná hospodárska kríza zasahuje obzvlášť novinárov.

Predstavený Facebook Journalism Project a European Journalism Centre je neziskovou organizáciou, ktorá spolupracuje s vydavateľmi na celej Európe. Európsky podporný fond pre žurnalistiku COVID-19 pomôže novinárom pokrývať dôležité správy práve v týchto chvíľach.

European Journalism Centre bude presne smerovať finančné prostriedky z fondu 3 miliónov dolárov. Facebook ich investuje do malých a stredných spravodajských organizácií a novinárov v najviac zasiahnutých krajinách po celej Európe. Cieľom je podporiť priebežné spravodajstvo o COVID-19 v miestnych komunitách.

European Journalism Centre rozhodne o tom, kto dostane finančné prostriedky na základe stanovených kritérií a bude spravovať granty nezávisle na Facebooku. Granty môžu byť použité na iniciatívy ako je spustenie špecializovaného newslettera COVID-19, sprístupnenie platených článkov, najímanie novinárov na voľnej nohe alebo vytváranie skupín komunít, informovanie o lokálnych dátach, online akcie a ďalšie.

„Lokálne spravodajské organizácie v celej Európe bojujú o prežitie,“ povedal Adam Thomas, riaditeľ European Journalism Centre. „Novinári zasiahnutí komerčným dopadom krízy COVID-19 pokrývajú zásadné dianie s minimálnymi prostriedkami. Bez akútnej podpory nebudú lokálne a komunitné médiá schopné bojovať s dezinformáciami a sprívne informovať občanov. Európsky podporný fond pre žurnalistiku COVID-19 má slúžiť na ochranu žurnalistov, ktorí počas krízy úzko pracujú so svojou komunitou,“ dodal.

Tento záväzok Facebooku nadväzuje na 100 miliónov dolárov na podporu spravodajského priemyslu počas krízy COVID-19, ako aj 1 milión dolárov v grantoch pre lokálne spravodajstvo, 1 milión dolárov v grantoch pre organizácie overujúce pravdivosť informácií a dar 1 milión dolárov pre Medzinárodnú sieť na kontrolu faktov (International Fact-Checking Network). Facebook Journalism Project sa už tiež zaviazal k investovaní 300 miliónov dolárov pre aktívnych novinárov po celom svete prostredníctvom rozmanitých a inkluzívnych spravodajských programov a partnerstiev.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.