Prezrádza to uniknutý dokument.

So sociálnou sieťou Facebook sa spája niekoľko káuz, ktoré priamo súviseli s ochranou osobných údajov jej užívateľov. Je to spôsobené obchodným modelom spoločnosti, pretože ich predáva. Portál 9to5mac teraz informuje, že na verejnosť sa dostal dokument, ktorý naznačuje, že všetko môže byť ešte horšie, ako sme si vôbec dokázali predstaviť.

Interný dokument bol vytvorený tímom Facebook Ad, pričom bol adresovaný vedúcim predstaviteľom spoločnosti. V dokumente sa uvádza, ako by sa Facebook mohol vysporiadať s miestnymi regulačnými orgánmi, ktoré čoraz viac sprísňujú pravidlá na ochranu osobných údajov používateľov.

Na druhej strane sa v dokumente aj spomína, že spoločnosť nemá kontrolu nad tým, ako sa interne narába s týmito údajmi. Členovia tímu vedúcich predstaviteľov varovali, že spoločnosť bude mať problém garantovať akékoľvek zmeny v týchto aspektoch.

Jedným z vhodných riešení je nechať Facebook iba na počítači a z telefónu ho odstrániť
Jedným z vhodných riešení je nechať Facebook iba na počítači a z telefónu ho odstrániť

Nemáme dostatočnú úroveň kontroly a vysvetľovania toho, ako naše systémy používajú údaje, a preto nemôžeme s istotou prijímať kontrolované zmeny politiky alebo externé záväzky typu ‚nebudeme používať údaje X na účel Y‘,napísali autori správy.A pritom práve to od nás regulačné orgány očakávajú, čím sa zvyšuje riziko chýb a skresľovania údajov.“

Dokument ďalej prezrádza, že databáza Facebooku nemá pevne stanovené hranice, takže údaje používateľov prvej strany, údaje tretích strán a dokonca aj citlivé údaje sú uložené spoločne. Aj kvôli tomu ich nie je jednoduché kontrolovať. 

Spoločnosť oficiálne všetko poprela.

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.