Spoločnosť po dlhom zvažovaní vypína systém rozpoznávania tváre.

Algoritmy sociálnej siete Facebook boli schopné rozpoznávať tvár na základe nahraných profilových fotografií a ďalších značiek. Vďaka tejto funkcii sa používateľ dozvedel, že niekto iný nahral fotografie alebo videá s jeho podobizňou. Zrušenie tejto funkcie prichádza v čase, keď spoločnosť Facebook (teraz Meta) čelí zvýšenej kontrole a kritike za zaobchádzanie so súkromím používateľov a zhromažďovanie nadmerne citlivých údajov.

Spoločnosť nečakane vyhlásila, že v priebehu niekoľkých týždňov vypne svoj systém rozpoznávania tváre. Zároveň tvrdí, že prestane tieto údaje zhromažďovať a odstráni šablóny, ktoré v priebehu rokov používala na identifikáciu používateľov.

To znamená, že Facebook už nebude automaticky rozpoznávať tváre ľudí v Spomienkach, fotografiách alebo zverejnených videách. Funkcia sa takisto stane neaktívnou pre navrhované označovanie na fotografiách a videách. 

Zmena sa dotkne aj funkcie, ktorá využíva údaje z rozpoznávania tváre na poskytovanie popisov obrázkov pre ľudí so zrakovým postihnutím. Po zmene bude funkcia AAT stále schopná rozpoznať počet osôb na fotografii, ale nebude ich už vedieť identifikovať. 

Facebook funkciu na rozpoznávanie tváre sprístupnil ešte v roku 2010. Od tohto momentu bola automaticky aktívna pre všetkých používateľov. Od roku 2017 sa táto funkcia používala iba so súhlasom používateľov. Teraz je na rade úplné vypnutie a vymazanie súvisiacich údajov približne jednej miliardy používateľov.

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.