Facebook trénuje AI na vašich dátach, ale nemusíte to povoliť.

Situáciu nevidíme až tak ružovo a ako používateľ ťaháte za kratší koniec. Trénovanie umelej inteligencie na dátach, ktoré nie sú preukázateľne verejné alebo sú o tom isté pochybnosti, je niečo, s čím sa stretávame už dlho. Nejde len o Facebook, ale aj o iné firmy, ktoré trénujú svoje algoritmy na už dostupných dátach, no nemusia mať na ne autorské práva.

Vyskúšali sme umelú inteligenciu, ktorú má priamo Meta a ide o jednu z najlepších a najrýchlejších AI, akú sme videli. Nehodnotíme teraz či je najpresnejšia, no rýchlosť je ohromujúca. Najmä pri generovaní obrázkov. Sociálna sieť bude svoju umelú inteligenciu trénovať aj na vašich dátach, no máte možnosť podať námietku. Nespoliehajte sa na to, že táto súkromná sieť hrá na vaše súkromie. Vo všeobecnosti platí to, že čo zverejníte na Facebooku, bude môcť sociálna sieť využiť na svoje účely.

Tiež upozorňuje na to, že aj po vyjadrení námietky môžu byť dáta, na ktorých sa nachádzate, trénované na AI. Ide napríklad o fotografie, aj keď nejde priamo o vašu fotografiu. Môžete sa na nej nachádzať, ale zdieľal ju niekto iný. Podobne je to aj s rôznymi príspevkami na tejto sieti.

Formulár, ktorý na to Facebook poskytuje, sa zobrazí vo webovom prehliadači len ak ste prihlásený na Facebooku. Okrem vznesenia námietky je potrebné vysvetliť jej odôvodnenie. Sociálna sieť sa ňou bude ďalej zaoberať, no stretli sme sa s odmietnutím niektorých požiadaviek, pretože z pohľadu Facebooku neboli opodstatnené. Do úvahy treba zobrať aj podmienky používania, ktoré ste odsúhlasili.

facebook ai namietkaZdroj: Meta

Zdroj: Meta

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.