Facebook pokračuje v čistení škodlivých profilov.

Podľa slov firmy ide tentoraz o jeden z najväčších úlovkov v podobe dezinformačných účtov. Celkovo spoločnosť Meta odstránila 7704 účtov na svojej sociálnej sieti Facebook. Z toho bolo 954 vo forme stránok 15 vo forme skupín na Facebooku a 15 účtov bolo na Instagrame. Tieto účty boli spojené s kampaňou zameranou na ovplyvňovanie na USA, Taiwan, Veľkú Britániu a ďalšie krajiny. So správou prišiel magazín Forbes.

Išlo o dlhodobý projekt a sieť, ktorú si interne spoločnosť nazvala ako Spamouflage, bola identifikovaná už v roku 2019. Postupne sa rozširovala, avšak ide o aktivitu z prostredia čínskych vyšetrovacích orgánov. Okrem toho boli do aktivity zapojené aj sociálne siete a stránky ako TikTok, Twitter, LiveJournal a Blogspot. Primárne sa zameriavali na šírenie pozitívnych informácií o čínskej provincii Sin-ťiang a kritiku Spojených štátov. V tejto provincii je mimochodom zadržiavané ujgurské obyvateľstvo.

Prostredníctvom falošných účtov a dezinformačných kampaní sa šírili aj nepravdivé správy o ochorení Covid-19. Medzi inými sa nachádzali aj informácie, že vírus pochádza z USA, pričom na sieti sa nachádzal aj výskum, ktorý mal nepravdivé tvrdenie tvrdenia podložiť, no podľa odborníkov obsahoval množstvo chýb. Falošné stránky mali približne 560 000 sledovateľov, aj keď podľa vyhlásenia Mety išlo pravdepodobne o spamové účty z Vietnamu, Bangladéša alebo Brazílie.

Zdroj: Forbes

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.