O Messengeri od Facebooku sa hovorí kadečo. Údajne dokáže spustiť na diaľku mikrofón a nahrávať, o čom sa bavíte so svojimi známymi, aby to potom využil pri spresnení vášho profilu, ktorý ponúkne reklamným spoločnostiam. To však Facebook vehementne odmieta a priamy dôkaz na to neexistuje. 

Zavádza však novú funkciu, ktorú označuje ako Tajná konverzácia (Secret conversation). Je to riešenie, pri ktorom bude vaša komunikácia šifrovaná typu end-to-end, teda na celej ceste. Nikto okrem vás a vášho partnera pri komunikácii si nebude môcť prezerať komunikáciu a ani Facebook sa k nej nedostane. Tak aspoň vyhlasuje pri uvádzaní novej funkcie.

Ako teda začať? Stačí si otvoriť vašu komunikáciu v Messengeri, potlačiť ikonu s písmenom „i“ v krúžku v hornom riadku komunikátora a medzi možnosťami teraz máte aj voľbu Tajná konverzácia.

tajnakonverzacia

 

Pokiaľ si zapnete túto možnosť, tak vaše aktuálne zariadenie bude jediné, na ktorom budete môcť realizovať tajnú konverzáciu.

tajnakonverzacia2

Služba má dva problematické body. Konverzácia, ktorú ste s vybranou osobou viedli doteraz nie je nijako šifrovaná, stane sa tak až potom ako si túto možnosť zapnete.

ZPo druhé, na to, že máte použiť šifrovanú komunikáciu musíte myslieť. Nedá sa teda zatiaľ nastaviť ako predvolená a navždy, treba si jej spustenie overiť vždy, keď začnete komunikovať.

V každom prípade je to krok vpred a pre ľudí, ktorí si chcú zvýšiť bezpečnosť svojej konverzácia je to prínos.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.