Tí z vás, ktorí nemáte Tatra banku, môžete byť bez obáv.

To na druhú stranu platí aj pre používateľov, ktorí majú účet v tejto banke. Treba si len uvedomiť dodatočné riziko. To najmä v súvislosti, aby ste sa nestali obeťou podvodu a nezadali vaše údaje na prístup do internet bankingu na falošnej stránke. Opäť sa k nám dostala výzva na aktualizáciu údajov. Tentoraz je cieľom uvedená banka. Už na prvý pohľad je zrejmé, že ide o podvod, no opatrnosti nie je nikdy dosť.

WWW adresa je ukrytá

Výzvu sme obdržali prostredníctvom SMS správy, v ktorej bola internetová adresa. Tá využívala službu skrátenia internetovej adresy a teda zároveň maskovania pôvodnej lokality. Otvorením tohto linku sa zobrazila stránka, ktorá sa vizuálne podobala na prihlasovaciu stránku banky, avšak internetová adresa bola odlišná. Háčik je v tom, že aj táto internetová adresa má overenie pravosti. Oproti minulosti je tu jedna zmena.

Overenie internetovej adresy prostredníctvom protokolu https je dnes bežnou súčasťou. Pred niekoľkými rokmi bolo možné rozpoznať podvod na základe toho, že takáto adresa nemala bezpečný protokol. Dnes si podvodníci nechávajú vystavovať certifikáty aj na takéto stránky. Tie sa z pohľadu prehliadača javia ako v poriadku. Vo svojej podstate aj sú a ide najmä o potvrdenie vlastníka stránky. Ten je v súlade s certifikátom.

Rozdiel je v tom, že nepatrí Tatra banke ale podvodníkovi. Aj preto je potrebné zvýšiť opatrnosť a nespoliehať sa len na to, že prehliadač ukazuje spojenie ako legitímne a šifrované. Jeden z najistejších spôsobov je overiť si takúto požiadavku vo vašej banke. Vhodný postup je prihlásiť sa do bankingu prostredníctvom známej adresy, ktorú máte uloženú vo svojich záložkách. Odporúčame aj prístup cez mobilnú aplikáciu.

Nová taktika?

Banka vyžadujúca doplnenie informácií alebo potvrdenie toho, že sú vaše informácie stále aktuálne, zobrazí takúto výzvu aj vo svojom rozhraní. Preto je najlepšie použiť oficiálny kanál, ktorý poznáte a nespoliehať sa na upozornenie tohto typu. Podvodníci neraz skúšajú rôzne komunikačné kanály.

Emaily alebo rôzne správy v komunikačných aplikáciách môžu používatelia prehliadať. Aj preto podvodníci skúšajú použitie vo forme SMS. Podľa ich logiky je tento komunikačný spôsob u cieľových používateľov chápaný vážnejšie a je menšia šanca, že ho budú ignorovať.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.