Načo si lámať hlavu s názvom.

Microsoft minulý rok prisľúbil, že v roku 2017 vydá dve veľké aktualizácie operačného systému Windows 10. Prvá z nich sa nazýva Creators Update a na trhu je už mesiac. Detaily o ďalšej aktualizácii prezradila spoločnosť na konferencii Microsoft Build 2017. Nazýva sa Fall Creators Update, čo je jednoduchý názov, pretože Fall v angličtine znamená jeseň. Vo voľnom preklade teda môžeme aktualizáciu nazývať „Jesenný Creators Update„.

Microsoft dávkuje informácie postupne a tvrdí, že sa chce opäť zamerať na funkcie, vďaka ktorým môžu byť používatelia kreatívnejší. S tým súvisí aj vylepšenie technológie Microsoft Graph, ktorá prostredníctvom API rozhraní spája všetky produkty Microsoftu naprieč viacerými platformami. Vďaka tomu bude napr. možné skopírovať text do schránky na počítači a vložiť ho v rovnakej aplikácii na iPhone. Ďalšia funkcia, Timeline, zjednoduší pokračovanie v práci, bez ohľadu na práve používané zariadenie.

Jeden z pracovných konceptov nového dizajnu aplikácií. Zdroj: Ars Technica

Fall Creators Update prinesie aj nový dizajn používateľského rozhrania a aplikácií. Nazýva sa Fluent Design System. Na prvý pohľad si možno veľa zmien nevšimnete, ale jeho prínos má spočívať najmä v tom, že vývojárom umožňuje vytvárať aplikácie, ktoré sú optimalizované pre rôzne typy zariadení a ovládania. To sme už v minulosti počuli, takže sme zvedaví na reálne využitie v praxi.

Súčasťou veľkej aktualizácie bude taktiež nová aplikácia Story Remix. Ide o nástupcu známeho programu Windows Movie Maker. Samozrejme, v modernom prevedení a vo forme aplikácie, ktorú si stiahnete z Windows Obchodu. Funkcionalitu novej aplikácie prezentuje priložené oficiálne video od Microsoftu.

Dátum vydania Fall Creators Update nebol zatiaľ oznámený. Logicky ho očakávame na jeseň a nebudeme prekvapení, keď ho Microsoft vydá v októbri – polroka po uvedení aprílovej aktualizácie Creators Update na trh.

Zdroj: The Verge, Ars Technica

Prečítajte si aj:

VIDEO: Veľká aktualizácia Windows 10 Creators Update príde na trh začiatkom roka 2017. Bude zadarmo

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit