Ponúkne viac ako 50 vystavovateľov a 100 spíkrov.

V Bratislave sa od 26. do 28. apríla 2019 uskutoční najväčší technologický festival na Slovensku. Nazýva sa IXPO a na Tyršovom nábreží sa už teraz stavia doteraz najväčšia stanová štruktúra na Slovensku, ktorá sa na pár dní stane domovom festivalu. Jej výstavná plocha je 6 400 m2.

Organizátori festivalu sa snažili vytvoriť podujatie, ktoré zrozumiteľným spôsobom vysvetlí moderné technológie bežným ľuďom. IXPO ponúkne viac ako 50 vystavovateľov, pričom každý stánok bude interaktívny. Návštevníci si tak budú môcť osobne vyskúšať technológie a spoznávať ich hravou formou.

Predpokladaná mapa podujatia IXPO. Organizátori sľubujú ešte jedno prekvapenie v strede stanu

Viac ako 100 spíkrov z rôznych oblastí

Na festivale IXPO sa bude o technológiách aj zrozumiteľne rozprávať. Súčasťou programu je viac ako 100 spíkrov. Väčšina z nich je zo Slovenska a blízkeho okolia, na festivale sa objavia aj zahraniční hostia. Prezentácie, prednášky a ďalší program sa uskutoční na 6 pódiách. Detaily nájdete na oficiálnom webe ixpo.sk.

Medzi spíkrami nebudú chýbať osobnosti z oblastí IoT (Internetu vecí), robotiky, vzdelávania, zdravotníctva, financií, telekomunikácií, automotive, smart cities ale aj literatúry, umenia, kreatívneho priemyslu a gamingu. Skupina nezávislých herných vývojárov prinesie svoje skúsenosti a názorne ukážu, že s počítačovou hrou sa dá baviť aj pri tvorbe, nielen pri jej hraní.

Medzi najväčšie mená, ktoré IXPO privíta, možno zaradiť moderného umelca Neila Harbissona, vládou oficiálne uznaného za kyborga. Aubrey de Grey je biomedicínsky gerontológ, ktorý sa zaoberá výskumom starnutia ľudí. A o tom, či ľudstvo nahradí umelá inteligencia, bude hovoriť Jay Tuck, expert obrany USA, žurnalista a televízny producent. Nebudú chýbať ani slovenské a české osobnosti herného sveta ako Pavel Kacerle, držiteľ Oscara v kategórii Najlepšie vizuálne efekty.

Aj napriek odborným hosťom, IXPO je festival pre celú rodinu a prednášky budú koncipované tak, aby im porozumeli bežní ľudia.

Čo sa hier týka, pod festivalovým šapitó vznikne najväčšia herná zóna na Slovensku. K hlavným atrakciám gamingového pavilónu bude patriť slovenská premiéra herného titulu Days Gone. Pútačom bude aj prvý e-sports turnaj vo Fortnite.

Na festivale IXPO bude viac ako 100 spíkrov

Možno príde aj skladateľný smartfón

Mnohé technológie vystavené na IXPO budú mať na Slovensku svoju premiéru. Národné osvetové centrum v spolupráci so Slovenským národným múzeom uvedie projekt Slovakiana – zdigitalizované kultúrne dedičstvo, Úrad podpredsedu vlády pre informatizáciu predstaví plány SR v oblasti autonómnej mobility a odohrá sa tu aj slovenská premiéra modelu elektrického auta či elektrických motoriek.

Vďaka virtuálnej realite sa návštevníci budú môcť zoznámiť s plánom najväčšieho slovenského mrakodrapu, ktorý je zároveň jedným z najväčších VR developerských projektov v Európe, novou nemocnicou Bory či sa prejsť po galérii Andyho Warhola. Milovníci umelej inteligencie a robotiky si zasa môžu bližšie obzrieť ako viaceré priemyselné, tak aj humanoidné roboty.

Orange na tlačovej konferencii naznačil, že by chcel na festivale IXPO vystavovať aj skladateľný smartfón. Aktuálne dolaďuje detaily s jeho výrobcom. Operátor bude tiež hovoriť o technológii 5G, ktorú by chcel na Slovensku spustiť možnože už budúci rok.

Viac informácií o podujatí nájdete na ixpo.sk.

Zdroj: IXPO, vlastné

Prečítajte si aj:

Technológie na školách deťom otvárajú svet

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit