Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Internet je pre deti a mladých príťažlivé a lákavé miesto, ktoré však častokrát negatívne ovplyvňuje ich duševné zdravie.

Nové technológie a internet sú už neoddeliteľnou súčasťou ich života. Nadácia Orange s organizáciou IPčko opäť spojili sily a pre širokú verejnosti pripravili druhé vydanie podujatia s názvom Festival pre dušu. Odborníci z oblasti psychológie a digitálnych technológií na ňom budú spolu s influencermi diskutovať o témach zvyšovania digitálnej gramotnosti s cieľom eliminovať riziká online priestoru, ktoré môžu výrazne ovplyvniť vnútorné prežívanie.

Podujatie Festival pre dušu sa uskutoční 27. apríla o 19. hodine v bratislavskej Novej Cvernovke a pre divákov bude streamované naživo na www.festivalpredusu.sk. Sledovať ho budú môcť aj na Facebooku a webe Nadácie Orange a IPčka

„V dôsledku pretrvávajúcej pandémie, vojny na Ukrajine a ďalších spoločenských i osobných tém je naša psychická odolnosť nesmierne skúšaná. Uvedomujeme si, že je dôležitá nielen pre nás dospelých, ale učiť jej by sme mali aj naše deti a mladých ľudí, ktorí sú oveľa krehkejší. Aj oni žijú v ostatných dvoch rokoch oveľa intenzívnejšie v online priestore a často si neuvedomujeme, akým rizikám v ňom čelia. Na druhom vydaní Festivalu pre dušu po roku spájame tému duševného zdravia s internetovou bezpečnosťou, aby sme rodičom, učiteľom a každému, komu na vývoji detí záleží, dali rady a odporúčania, ako byť na internete bez nástrah,“ povedala Andrea Ungvölgyi, správkyňa Nadácie Orange.

„IPčko od roku 2012 prepája moderné technológie a psychológiu, vďaka čomu môžeme zabezpečiť dostupnú a anonymnú psychologickú pomoc a podporu, ktorú si každý z nás nosí vo svojom telefóne alebo počítači. Online prostredie vnímame ako možnosť spojiť sa prostredníctvom pár klikov s odborníkom aj v tých najnáročnejších chvíľach a ako prirodzené miesto pre mladých ľudí, v ktorom si napĺňajú rôzne úlohy, potreby a výzvy. Mladí ľudia sa nachádzajú v citlivom období svojho života, kedy veľmi potrebujú pochopenie, blízkosť a povzbudenie. Práve preto sme sa rozhodli poskytnúť rodičom, vychovávateľom a všetkým tým, ktorí pracujú s deťmi a mladými ľuďmi naše skúsenosti, poznatky, pomoc a sprevádzanie prostredníctvom druhého ročníka Festivalu pre dušu a  v podobe publikácie Bez nástrah online s cieľom priblížiť a spojiť svet dospelých a mladých ľudí,“ doplnil Marek Madro, riaditeľ IPčka.

Témy, o ktorých treba hovoriť

Festival pre dušu bude rozdelený do dvoch diskusných blokov. V prvej diskusii nazvanej Viete, čo robia vaše deti na internete? si diváci vypočujú psychológa Mareka Madra z IPčka spolu s youtuberom Matejom Slažanským alias Menameselassiem a školskou psychologičkou Luciou Košťálovou. Diskutovať budú o  nových fenoménoch internetu, sociálnych sieťach, ktoré súčasné deti a mladí ľudia navštevujú a kde čelia rôznym nástrahám a rizikám, negatívne ovplyvňujúcim ich vnútorné prežívanie a duševné zdravie.   

V druhej diskusii nazvanej Viete, ako chrániť deti v online svete sa detailnejšie pozrieme na to, aký príklad správania v online priestore deťom dávame. Zároveň zaznejú rady a odporúčania, ako s deťmi komunikovať, aby sme riziká eliminovali. O príklady z praxe sa podelia špeciálna pedagogička Zuzana Juráneková z IPčka, etický hacker Tomáš Zaťko a detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková.

Moderátorkou diskusií bude Zuzana Kovačič Hanzelová.

Krst unikátnej príručky pre rodičov a deti

Zuzana Juráneková a Marek Madro z IPčka a vydali v spolupráci s Orange Slovensko špeciálnu príručku s názvom Bez nástrah online. Ide o unikátneho sprievodcu online svetom pre rodičov a tých dospelých, ktorí chcú spolu s deťmi bezpečne spoznávať svet internetu.

„Dlhodobo kladieme dôraz na kvalitu našich sietí a spoľahlivosť služieb, preto je otázka bezpečnosti našich zákazníkov v online prostredí prirodzene jednou z našich najvyšších priorít. A keďže v online priestore trávime čoraz viac času a mimoriadne zraniteľné sú v ňom predovšetkým deti a mládež, partnerstvo pri tvorbe tejto príučky bola jasná voľba,“ povedal Martin Hromkovič, riaditeľ úseku marketingu pre rezidenčných zákazníkov a značky spoločnosti Orange Slovensko.

Verejnosti bude príručka dostupná od 27. apríla a na Festivale ju pokrstí Veronika Cifrová Ostrihoňová. Podujatím bude sprevádzať Andrea Ungvӧlgyi, správkyňa Nadácie Orange. Hudobným hosťom bude Nina Kohout.

Rovnako ako táto publikácia, bude predstavený aj portál beznastrah.online, ktorý má za cieľ pomôcť najmä rodičom a všetkým, ktorí pracujú s deťmi, prinášať im informácie o rizikách a nástrahách internetu a ponúkať rady a odporúčania, ako ich eliminovať.

Počas festivalu a v priebehu apríla a mája bude prebiehať SMS zbierka na podporu IPčka. Zákazníci Orangeu sa môžu zapojiť sumou 1 Euro zaslaním SMS v tvare pomoc na číslo 808.