Z-Wave riadiaca jednotka pre inteligentnú domácnosť – Fibaro Home Center 2 (ďalej len FHC2) – je to najlepšie, čo je v tejto kategórii zariadení na trhu dostupné. Samotné zariadenie má prémiové spracovanie z hliníka a dostatočne výkonný hardvér na to, aby zvládlo aj tie najnáročnejšie procesy. Základom je procesor Intel Atom (1,6 GHz), ktorému sekunduje 1 GB operačnej pamäte RAM + 4 GB MLC Recovery Disc (obnova) a 2 GB SLC disk (systém).

To najpodstatnejšie je však samotný softvér, jeho možnosti a intuitívne ovládanie. FHC2 je oproti menšiemu bratovi, Fibaro Home Center Lite (ďalej HCL), podstatne výkonnejší a ponúka bohatšie možnosti automatizácie domácnosti. Samotná inštalácia a nastavenie systému môže byť jednoduché, ale aj zložité. Záleží iba na tom, koľko a akých zariadení chcete ovládať a mať neustále pod kontrolou.

Graficky pútavé a intuitívne prostredie webového rozhrania

FHC2 ponúka okrem ovládania bežných Z-Wave zariadení aj možnosť pridať špecifické virtuálne zariadenia, využívať GEO lokalizáciu a zisťovanie prítomnosti jednotlivých členov domácnosti a podľa toho riadiť rôzne zautomatizované procesy alebo jednotlivé zariadenia.

Všetko pre vašu inteligentnú domácnosť a tento článok vám prináša SmarterHOME.sk:

Takýmto spôsobom dokážete všetky procesy riadiť podľa aktuálnej situácie, ktorá môže mať vždy iný priebeh, ale výsledok rovnaký. Napríklad, ak máte nastavenú kompletnú automatizáciu vykurovania, tak tá sa dokáže prispôsobovať podľa toho, kde sa nachádzate, zvyšovať/znižovať teplotu alebo pri vetraní vypínať kúrenie.

Takéto procesy sa dajú vykonávať so všetkými pripojenými zariadeniami, ktorých môže byť vďaka rôznym modulom a podpore externých zariadení skutočne veľa. K niekoľkým sa dostaneme nižšie.

FHC2 je možné ovládať vzdialene a mať všetko pod drobnohľadom. Nechýba ani možnosť prezerania histórie vykonaných akcií, kontrola spotreby jednotlivých zariadení, ale aj kompletnej domácnosti atď. Bežnou, ale nutnou funkciou je príjem PUSH, SMS a emailových notifikácií podľa používateľského nastavenia.

FHC2 je to najlepšie, čo môžete vašej inteligentnej domácnosti dopriať. Najväčším benefitom je, že to môže byť jednoduché zariadenie na základnú automatizáciu domácnosti alebo nadštandardné riešenie, ktoré vyžaduje dávku skúsenosti a zručnosti pri programovaní a nastavení všemožných zariadení. V skratke, FHC2 spraví z bežnej domácnosti takmer vesmírnu loď.

Cena: 599 eur
Zapožičal: SmarterHOME.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu zariadení pre inteligentnú domácnosť, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Ako funguje Apple HomeKit?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE