Inteligentné mini moduly od spoločnosti Fibaro, ktoré sa inštalovali do pôvodnej elektroinštalácie, postupne putujú do minulosti a nahrádza ich modernejšia technológia, ktorá sa snaží zaujať jednoduchosťou a pútavým dizajnom. Hovoríme o vypínačoch, zásuvkách a iných zariadeniach z produktovej línie – Fibaro Walli.

Spoločnosť Fibaro je lídrom vo výrobe a vývoji jednoducho integrovateľných smart-home zariadení, a preto bolo iba otázkou času, kedy budú malé smart moduly (pôvodné riešenie – TU) nahradené komplexným riešením, ktorým nahradíte celý vypínač alebo zásuvku – vrátane rámiku. My sme tieto nové zariadenia otestovali v reálnej prevádzke, aby sme vám vedeli poskytnúť všetky potrebné informácie a dojmy. Tie sú síce pozitívne, ale inštalácia má svoje úskalia, s ktorými je dobré počítať.

V teste sme mali Fibaro Walli duálny vypínač, Fibaro Walli stmievač, Fibaro Walli zásuvku a Fibaro Walli ovládač žalúzií. Walli zariadenia majú veľa spoločného – v prvom rade je to integrovaný Z-Wave Plus čip, vďaka ktorému je možné tieto zariadenia pridať do inteligentnej domácnosti, resp. ich prepojiť s rôznymi riadiacimi jednotkami (ideálne Fibaro). Takýmto spôsobom môžete mať pod kontrolou a vzdialene ovládať aj pôvodnú elektroinštaláciu, resp. jednotlivé zariadenia, bez nutnosti ich nahrádzania za nové/inteligentné. Druhým spoločným menovateľom je meranie spotreby energie. Každý jeden modul vie merať spotrebu elektrickej energie, vďaka čomu budete presne vedieť, koľko vám jednotlivé zariadenia alebo svetlá spotrebúvajú. Tieto informácie vám môžu pomôcť v následnej optimalizácii spotreby v domácnosti, ktorú dosiahnete rôznymi automatizáciami – za pomoci iných smart zariadení.

„Všetky zariadenia sme testovali v spojení s riadiacou jednotkou Fibaro HC2, pomocou ktorej môžete mať celú domácnosť pod kontrolou. Viac sa o nej dozviete v našich starších článkoch, kde sme sa jej venovali podrobnejšie – TU alebo TU. Odoberanie a pridávanie zariadení do systému zostalo nezmenené.“

V čom je Fibaro Walli lepšie ako klasické Fibaro moduly?

Klasické Fibaro moduly sú stále dobré a dostupné, ale nie každému vyhovovali. Ich inštalácia bola z pohľadu zapojenia do elektrickej siete trošku zložitejšia, a taktiež bolo nutné ich vtesnať do elektrikárskej krabice – pod pôvodný vypínač alebo zásuvku. Ak bola elektrikárska krabica malá, tak to nebolo možné, resp. s tým bolo veľa roboty. Produktová línia Fibaro Walli tieto neduhy eliminovala a navyše pridala zaujímavý dizajn, vrátane nastaviteľného LED podsvietenia. Nevýhodou je iba trošku vyššia cena v porovnaní s pôvodnými modulmi, ale má to svoje opodstatnenie.

Spracovanie všetkých Walli modulov je perfektné a ich moderný dizajn zaujme na prvý pohľad. Podstatnou výhodou je ale to, že Walli nahrádza celý vypínač, zásuvku a pod., vďaka čomu nie je potrebné tesnať malý modul do krabice. V balení nájdete samotný modul s vypínačom, ku ktorému prislúcha aj biely rámik. Tento modul nahradí celý pôvodný vypínač alebo zásuvku, čo podstatne uľahčuje zapájanie. Pôvodný mini modul bolo potrebné pripojiť k elektrickej sieti a následne prepojiť s vypínačom, aby všetko fungovalo správne. V tomto prípade pripojíte zariadenie k elektrickej sieti a je hotovo.

ALE! Treba si dávať veľký pozor, nakoľko táto inštalácia vyžaduje zásah do 230V elektrickej siete a tým pádom je potrebná aj dobrá znalosť „elektriky“. Inštaláciu týchto modulov by nemal v žiadnom prípade robiť laik, ale iba skúsený elektrikár/technik. Ochránite tak zariadenie pred poškodením, ale hlavne seba, nakoľko to môže byť aj životu nebezpečné. Ďalším problémom môže byť absencia „nuláku“ vo vypínači. S týmto problémom sme sa stretli už počas testu klasických mini modulov a narazili sme naňho aj teraz. Relé spínač alebo duálny vypínač Fibaro Walli potrebuje k správnej funkčnosti nulák (modrý kábel), ktorý nie je vždy vo vypínači prítomný. Walli stmievač ho napr. nepotrebuje, ale ten zas vyžaduje kompatibilné žiarovky, aby mohol pracovať tak, ako má. Z tohoto dôvodu si treba pred samotnou kúpou/inštaláciou týchto zariadení overiť všetky náležitosti, aby ste nezostali prekvapení. Tento problém sa týka viacerých modulov, takže si na to treba dávať pozor.

Naopak, výhodou je to, že Walli moduly je možné zakomponovať do rôznych 3-rámčekov, do klasických rámikov, a tiež sú kompatibilné s rámikmi systému 55(GIRA Štandard 55, E2, Event, Event Clear, Legrand Céliane alebo Schneider Odace). Po inštalácii Walli vypínača môžete ovládať svetlá aj manuálne, čo je tiež výhodou. To isté platí aj pre zásuvky a iné moduly, ktorých je aktuálne v ponuke viac než dosť na rôzne účely. Zaujalo nás aj LED podsvietenie všetkých modulov, ktoré je možné po pripojení do systému inteligentnej domácnosti konfigurovať podľa potreby. Môžete meniť intenzitu jasu alebo farbu podsvietenia, ktorá môže byť iná ak svetlo svieti a iná ak nesvieti. V prípade dvoj vypínača (relé) je nastavenie podsvietenia ešte obsiahlejšie.

Skúška pripojenia Walli vypínača pomocou Wago svoriek

Hodnotenie TOUCHIT

Výhodou nového produktového radu Walli je komplexné riešenie, ktorým môžete nahradiť pôvodné vypínače, 230V zásuvky, eternetové zásuvky, TV-SAT zásuvky a pod. Vďaka tomu získate bezpečné a moderné zariadenia (aj po vizuálnej stránke), ktoré môžete ovládať vzdialene a zapájať ich do rôznych automatizácií, ktoré šetria čas, energiu a v neposlednom rade chránia aj váš dom/byt. Produktová línia Fibaro Walli je síce drahšia ako pôvodné mini moduly, ale to je dané o niečo jednoduchšou inštaláciou a komplexným riešením, vďaka ktorému zabudnete na staré riešenie a vypínače. Nie je však potrebné nahrádzať všetky vypínače a zásuvky, Walli je možné kombinovať aj s pôvodnými mini modulmi a inými smart zariadeniami.

Zariadenia do testu zapožičala spoločnosť: www.homesystem.sk 

Cena zariadení: od 89,99 Eura

Prečítajte si aj:

Fibaro – skutočné riešenie domácej automatizácie

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE