Inteligentná domácnosť alebo Smart Home už nie je taký tajomný pojem, ako tomu bolo donedávna.

Do tohoto prostredia sa „tlačí“ množstvo spoločností, a to buď vlastnými riešeniami alebo externými produktami s integráciou vlastného softvéru. Rozdiel je však v tom, že niečo iné je inteligentná zásuvka a žiarovka a niečo iné zas riešenie domácej automatizácie. Zeon, Magenta Smart Home a podobné zariadenia sú síce smart riešenia, ale nie s plnou domácou automatizáciou.

Čo je domáca automatizácia? Je to sústava existujúcich elektrických a elektronických zariadení, ktoré spojíte do jedného systému, pričom celé čaro spočíva v tom, že jedným dotykom dokážete spustiť celý rad zariadení, presne podľa požiadaviek. Sú to tzv. scény, ktoré spravia bežnú domácnosť inteligentnou. Ak si myslíte, že automatizácia domácnosti sa musí riešiť súčasne so stavbou domu alebo ak už postavené máte, musíte búrať a ťahať káble, tak sa mýlite. Sú síce aj také riešenia, ale Fibaro tieto zásahy nevyžaduje.

Čo sme testovali

V redakčnom teste sme mali k dispozícii viacero modulov, senzorov a zariadení. Základom systému je riadiaca jednotka (RJ), v našom prípade základná – Fibaro Home Center Lite, ktorá je pomerne malá (90 x 90 x 33 mm) a disponuje viacerými portami. Aby všetko fungovalo, je potrebný prístup k internetu a spojenie RJ s routerom alebo modemom za pomoci ethernetového kábla – RJ45. Samozrejmosťou je napájanie RJ s pribaleným adaptérom. Zostatok vstupov/výstupov sme nepoužili a sú skôr servisné. Komunikácia medzi RJ a všetkými modulmi prebieha na bezdrôtovom princípe Z-Wave, ktorý používa viacero zariadení od rôznych výrobcov, ktoré je možné s Fibarom kombinovať. Sú to napr. značky ako Aeon, Vision, Everspring, Smart Things, Danfoss a ďalšie. Z-Wave má aj vlastnú alianciu.

Zariadenia a moduly, ktoré vyžadujú odbornú inštaláciu

Z modulov, ktoré zautomatizujú domácnosť sme mali k dispozícii – relé ovládania svetiel (dve nezávislé 1,5 W zariadenia), RGBW modul (ovládanie LED pásov a LED svetiel), stmievací modul s automatickou kalibráciou a doplnok k stmievaču pre svetlá pod 50 W – Baypass 2. Posledným modulom je termostat – MCO Home, s ktorým je možné ovládať vykurovanie, bojler, podlahové kúrenie a iné príbuzné zariadenia.

Moduly, ktoré sa zapájajú do pôvodnej elektroinštalácie

Táto skupina zariadení má spoločného menovateľa – potrebu odbornej montáže. Sú to malé moduly, okrem termostatu, ktoré sa inštalujú do pôvodných elektrokrabíc, kde je vysoké napätie, ktoré môže byť pri neodbornej manipulácii smrteľné. Každý modul má v balení schému zapojenia, ktorá je určená pre elektrikára, ktorý má tieto moduly zapájať. Inak tomu nebolo ani v našom prípade a montáž na „vlastnú päsť“, bez znalosti elektroinštalácií neodporúčame. Môžete poškodiť zariadenia, ale aj ohroziť vlastné zdravie. Podobných modulov a zariadení je v ponuke viacero, všetky nájdete na stránke distribútora – www.homesystem.sk

Druhú časť testovaných zariadení môžete inštalovať sami

K dispozícii sme mali multifunkčný pohybový senzor – „oko“, ktorý okrem sledovania pohybu zaznamenáva aj otrasy, meria intenzitu svetla (LUX) a taktiež aktuálnu teplotu. Nechýbajú ani integrované LED diódy, ktoré vizuálne signalizujú pohyb, otrasy alebo stav teploty. Ďalším zariadením je dverový senzor, ktorý taktiež meria teplotu v mieste inštalácie.

Vyskúšali sme aj senzor dymu a unikajúceho plynu so snímačom aktuálnej teploty, podľa ktorej môže vyhodnotiť nebezpečenstvo. Niekedy je totiž pri požiari dymu málo, ale teplota prudko stúpa. Senzor to dokáže vyhodnotiť, poslať vám včas upozornenie a spustiť alarm alebo otvoriť vetráky (podľa nastavenia). Napájaný je z batérie, ale v prípade potreby je možné použiť aj sieťový adaptér.

Kľúčenkový ovládač sa dá programovať

Výborným zariadením je Fibaro zásuvka, ktorá je miniatúrna a dizajnovo prepracovaná, s vizuálnym zobrazením spotreby elektrickej energie. Okrem toho, že zapína a vypína pripojené zariadenia, meria aj aktuálnu spotrebu energie a v prípade poruchy pripojeného zariadenia ho dokáže automaticky odpojiť. Posledným zariadením je inteligentná radiátorová hlavica – Danfoss LC 13, ktorá sa jednoducho inštaluje a vždy ustráži teplotu v miestnosti. Pasuje na nové i staré radiátory s redukciou.

Napokon zostali dva hardvérové ovládače. Kľúčenkový ovládač – KEYFOB so šiestimi tlačidlami, ktoré je možné nakombinovať podľa potreby. Kombinácií je celkovo 30, čo postačuje. Druhým ovládačom je Red Button, ktorý pôsobí ako alarm. Tlačidlo má jeden spínač, ktorý sa aktivuje jeho zatlačením, pričom aj v tomto prípade je možné vytvoriť rôzne kombinácie, ktorých je šesť. Všetky batériové moduly informujú o zníženej kapacite batérií, aby ste ich mohli včas vymeniť. Podrobné informácie o testovaných zariadeniach nájdete na – www.homesystem.sk

Ovládanie

Ovládanie systému Fibaro je možné z viacerých zariadení. Hlavným ovládacím prvkom je PC, kde si všetko podrobne nastavíte a máte o všetkom prehľad. Druhým nástrojom je tablet. Ak ho máte, je dobré ho použiť, nakoľko aj Fibaro aplikácia ponúka viacero možností konfigurácie a verzia aplikácie pre tablety je prehľadnejšie spracovaná. Poslednou možnosťou je smartfón, ktorý považujeme za všadeprítomný ovládač a prijímač upozornení. Smartfónom je možné aj konfigurovať zariadenia, ale nie je to také pohodlné. Aplikácia Fibaro pre Android a iOS je zadarmo.

Webové rozhranie

Cez PC sa systém ovláda za pomoci internetového prehliadača, kde zadáte pridelenú IP adresu RJ. Následne si vytvoríte Fibaro konto a prejdete na pridávanie modulov a samotnú konfiguráciu systému. Pridelenú IP adresu zistíte v nastaveniach routera alebo za pomoci jednoduchej utility – FibaroFinder.

Mobilná aplikácia

Výhodou je aj možnosť pridelenia obmedzených prístupov k ovládaniu domácnosti. Deti môžu napr. ovládať iba svetlo a manželka svetlá, multimédiá a alarmy. Možností je viacero a vyskladať si ich môžete podľa potrieb, funguje to spoľahlivo.

Pridávanie zariadení a modulov do systému

Vo webovom rozhraní alebo v aplikácii prejdete na položku Pridať zariadenie, pričom sa začne odpočítavať čas, počas ktorého RJ hľadá modul. Každý modul alebo zariadenie má spínač, ktorý je potrebné stlačiť niekoľkokrát podľa návodu. Modul sa po spárovaní automaticky nakonfiguruje a pridá do sekcie Nezaradené. V prípade, že je modul príliš ďaleko od RJ ,treba aktivovať položku s totožným názvom. Z-Wave sieť je postavená na „Mesh“ technológii, pričom každý modul je prijímač i vysielač zároveň. Stačí jeden modul v dosahu RJ, ktorý následne pošle signál ďalej. Netreba sa báť ani dlhej odozvy, všetky príkazy sú takmer okamžité.

Zariadenia sa dajú jednoducho pridávať

Možnosti scén a rozdelenie modulov do virtuálnych miestností

Scény sú to, na čom je automatizácia domácnosti postavená. Tajomstvo je v tom, že jedno zariadenie na základe nejakého podnetu spustí ďalšie, to spustí ďalšie a tak ďalej.

Na výber sú dve schémy scén – základná a pokročilá. Základná ponúka spojenie iba mála zariadení, ktoré môžu vykonať nejaký úkon. Pokročilé – „magické scény“ sa skladajú z „blokov“, ktoré skladáte a pridávate podľa požadovanej postupnosti. Scéna môže vyzerať aj takto: Prídete domov, otvoríte dvere, automaticky sa zapne svetlo, aktivuje sa váš audiosystém, zapne sa LED osvetlenie do relaxačnej farby, spustí sa príprava kávy a žalúzie sa vytiahnu na strednú úroveň.

Možnosti vytvárania scén

Do systému môžete zapojiť aj zavlažovanie, brány, prívod vody, plynu, kúrenie a mnoho ďalšieho. Výhodou automatizácie je aj to, že sa môže riadiť podľa aktuálneho počasia, a to bez toho, aby ste vy museli niečo riešiť. Ak bude chladnejšie, automaticky sa spustí vykurovanie alebo ak bude teplo, spustí sa klimatizácia a vychladí priestor, taktiež sa môžu zatiahnuť žalúzie. Aktuálna predpoveď počasia v mieste inštalácie je vždy zobrazená v aplikácii i na webe. Benefitom je možnosť pridať k systému meteostanicu a čerpať presné informácie o počasí, ktoré môžu ovplyvniť chod domácnosti.

Fibaro vás dokáže aj ochrániť. Ak máte „inteligentné“ ventily na prívode plynu alebo vody, systém ich v prípade zisteného nebezpečia automaticky uzavrie. Ak sa poškodí RJ, nezostanete nechránení, nakoľko každý modul dokáže samostatne vyhodnotiť riziko nebezpečenstva a vykonať potrebný úkon bez asistencie RJ.

Virtuálne miestnosti s informáciami

V systéme si môžete vytvoriť aj virtuálne miestnosti, v ktorých máte nainštalované moduly. Najprv si vytvoríte hlavnú sekciu (byt/dom), potom rozdelenie (poschodie, prízemie, atď.) a naposledy miestnosti (kuchyňa, obývačka a pod.). Následne sa pridávajú zariadenia do vytvorených miestností. V takomto rozdelení je všetko prehľadnejšie a môžete napr. vypnúť všetky spotrebiče alebo svetlá v jednej izbe iba ťahom prsta. Taktiež scény môžu reagovať na celé miestnosti.

Rozdelenie má aj samotný deň a môžete si nastaviť časové sekcie (ráno, deň, noc), podľa ktorých sa budú správať aj zariadenia. Napr. cez deň môže svetlo svietiť na 100 %, pričom po prechode na noc bude max. intenzita iba 20 %. Páči sa nám režim – doma a mimo domu, keď sa Fibaro postará o šetrenie energie alebo o to, aby nezostali zbytočne zapnuté spotrebiče, svetlá a pod. Ak pohybové senzory v celom dome nezachytia dlhší čas (podľa nastavenia) žiadny pohyb, automaticky sa všetky nepotrebné zariadenia vypnú alebo sa stiahne kúrenie, zatiahnu žalúzie a pod.

Panely s denným plánovaním a doplnky

V systéme nájdete aj sekciu panely, v ktorých si môžete nastaviť presný harmonogram kúrenia, alarmu, závlahy alebo iných činností. To všetko v prehľadnom grafe s rozdelením do dní a hodín. Nastavenia je možné aj kopírovať a prenášať na iné panely.

K Fibaru je možné pripojiť aj rôzne ďalšie zariadenia, alarmy alebo kamerový systém. Následne je možné vytvárať nové akcie a scény v spojení s týmito zariadeniami. Pripojiť je možné aj klasickú IP kameru, v ktorej povolíte prístup, pričom ju samotné Fibaro nemôže ovládať, ale v prípade napr. aktivácie alarmu vám z nej môže poslať fotografiu.

Spotreba, kontrola a meranie elektrickej energie

Meranie spotreby elektrickej energie vykonávajú všetky zariadenia a moduly pripojené do elektrickej siete, pričom máte vždy reálny prehľad o spotrebe jednotlivých zariadení. Nechýba ani kompletný prehľad v grafoch (deň/týždeň/mesiac/rok) o spotrebe jednotlivých zariadení alebo graf spotreby pre celú domácnosť. Ak si nastavíte systém domácej automatizácie správne, na energiách a kúrení výrazne ušetríte.

Vzdialené ovládanie a upozornenia

Fibaro môžete ovládať aj z druhej strany zemegule, nakoľko funguje na zabezpečenom cloudovom riešení. Upozornenia a push notifikácie si môžete nastaviť podľa osobných preferencií na každom jednom module, zariadení alebo scéne. Upozornenia majú tri formy – mail, textová správa alebo push notifikácia na smartfóne/tablete.

Graf nameraných teplôt

Verdikt

Stačí sa s celým systémom „pohrať“ a razom si nastavíte všetko podľa potrieb. Ak nie, distribútor vám rád pomôže so základnými nastaveniami, prípadne je možné si objednať kompletnú montáž a nastavenie. Systém domácej automatizácie Fibaro funguje takmer bez problémov a občasné chybičky krásy sa dajú prepáčiť.

Ak chcete ušetriť na energiách a vychutnať si skutočný smart home bez nutnosti prerábania domu alebo bytu, Fibaro vám odporúčame. Cena tejto automatizácie sa pohybuje podľa toho, koľko modulov potrebujete. Výhodou je, že nemusíte investovať naraz veľa financií, ale zariadenia postupne podľa potreby dopĺňať. Profesionálna montáž aj s nastavením systému sa pohybuje v priemere okolo 2500 eur – byt alebo 3500 eur – dom aj s exteriérom. Ak ste nároční a chcete mať v dome „pod palcom“ úplne všetko, cena sa môže vyšplhať aj na 10 000 eur.

Zapožičal: www.homesystem.sk
Cena testovanej zostavy: 1020 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE