Nová digitálna platforma Hollywoodu sa nazýva Vidity, UHD Blu-ray disky ponúknu až 100 GB priestoru.

Problém televízorov s UHD rozlíšením je ten, že používatelia majú obmedzené možnosti, ako plnohodnotne využiť hustotu pixelov na obrazovke. Hoci niektoré zahraničné služby umožňujú streamovanie filmov v rozlíšení 4K, ponuka obsahu v ultravysokom rozlíšení je stále chudobná.

To by sa malo čoskoro zmeniť. Na trh sa chystajú Ultra HD Blu-ray disky, ktoré budú obsahovať filmy v UHD rozlíšení. Okrem rozlíšení 3840 × 2160 ponúknu aj zvukové technológie ďalšej generácie – spomeňme DTS: X alebo Dolby Atmos. Disky budú mať kapacitu 66 alebo 100 GB. Aby ste ich prehrali, budete potrebovať nový Blu-ray prehrávač. Takéto zariadenia ohlásili spoločnosti Samsung aj Panasonic. Nový prehrávač a najmä váš 4K televízor budú musieť byť taktiež kompatibilné so štandardom HDMI 2.0a.

Druhým zdrojom obsahu má byť služba Vidity, ktorú podporuje viacero hollywoodských filmových štúdií. Táto služba umožní zakúpiť film v digitálnej podobe a sledovať ho (aj v offline režime) na viacerých zariadeniach – telefóne, tablete, počítači, ale aj na televízoroch s UHD obrazovkami. Službu založili spoločnosti Fox a Warner. Spoluprácu prisľúbil aj Universal. Jej hlavným lákadlom má byť jednoduché používanie a dostupnosť kvalitných filmov v 4K rozlíšení.

Je zrejmé, že služba Vidity odštartuje v Amerike. Jej dostupnosť pre zvyšok sveta je momentálne neznáma, avšak Ultra HD Blu-ray disky sa určite objavia aj na našom trhu.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit