Novinka zavedená pred dvomi verziami dostáva ďalšie vylepšenia.

Firefox ako prehliadač, ktorý podporuje priamu integráciu prekladača stránok, rozširuje počet jazykov. Nová funkcia, o ktorej sme informovali v minulosti, bola zavedená vo verzii Firefox 118 a umožňovala používateľom prekladať stránky off-line. Funkcia neposielala žiadne dáta na prekladateľské servery a teda nie je známe, čo si používatelia nechali preložiť. Tentoraz sa do podporovaných jazykov dostala aj čeština. Informácie priniesol web ghacks.net.

Zdroj: TOUCHIT

Slovenčina zatiaľ chýba, a tak zostáva len čakať, či ju autori pridajú v budúcnosti. Popri jazykoch ako je angličtina, nemčina, francúzština alebo napríklad španielčina, pribudnú ďalšie ako napríklad estónsky jazyk, fínsky, maďarský, nórsky, ruský, ukrajinský alebo napríklad perzský.

Popri cloudových službách a aplikáciách, ktoré sa v mnohom spoliehajú na komunikáciu so vzdialenými servermi, ide o prínosnú funkciu. Napĺňa totiž filozofiu prehliadača a tou je priniesť používateľom súkromie. Tým, že si nechajú preložiť obsah stránok priamo u seba v počítači a tým, že sa nebude nič posielať na ďalšie servery, je to ďalší krok k tomu, ako neustále prinášať možnosť ochrany súkromia a istej formy anonymity.

Funkcia sa objavila v prehliadači Firefox Nightly 120, čo znamená, že si na podporu tejto funkcie v plnej verzii budeme musieť počkať. Už teraz môžete testovať nové jazykové moduly, no zatiaľ bude treba použiť špeciálne nočné zostavenie, ktoré sa dá stiahnuť z tejto stránky.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.