Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do konca roku 2026 má na Slovensku pribudnúť viac ako 3000 nabíjacích staníc pre elektromobily a tento plán má finančnú podporu z Fondu obnovy aj zo štátneho rozpočtu. Po výzve pre samosprávy prichádzajú na rad dlho očakávané dotácie na budovanie verejných nabíjacích staníc pre elektromobily aj pre právnické osoby (firmy). Ministerstvo hospodárstva pripravilo novú výzvu z Plánu obnovy a odolnosti pre podporu nabíjacej infraštruktúry, v rámci ktorej podnikateľom rozdelí viac ako 6 miliónov eur.

Zámerom výzvy je podpora rozvoja elektromobility na Slovensku prostredníctvom budovania nabíjacej infraštruktúry. „Sme radi, že po podobnej výzve pre samosprávy môžeme podporiť aj výstavbu verejných nabíjacích staníc pre elektromobily, ktoré pripravia a postavia firmy. Cieľom je pridať do siete 800 AC a 370 DC nabíjacích bodov,“ uviedol Vladimír Riška, riaditeľ Odboru priemyselnej politiky na Ministerstve hospodárstva SR.

„Na túto výzvu čakalo mnoho firiem a je len dobre, že výsledná podoba pamätá nielen na nabíjacie stanice s nižšími výkonmi, ale aj na väčšie nabíjacie huby,“ tvrdí riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) Patrik Križanský a dodáva: „Zároveň v rámci jedného projektu a jednej žiadosti môže byť podporená výstavba verejných nabíjacích staníc aj na viacerých lokalitách. Ak firmy o výstavbe verejnej nabíjacej stanice uvažovali – napríklad aj z dôvodu, aby ju okrem poskytovania služieb verejnosti mohli využívať aj na nabíjanie svojich firemných vozidiel – teraz je ten správny čas.“

Oprávneným žiadateľom v rámci tejto výzvy je fyzická alebo právnická osoba zapísaná v Obchodnom registri alebo podnikajúca na základe živnostenského oprávnenia. Výzva je otvorená do vyčerpania čiastky vyčlenenej na výzvu alebo rozhodnutím vykonávateľa, ktorým je Ministerstvo hospodárstva SR. Všetky potrebné informácie k výzve s kódom 03I04-26-V02 sú dostupné na webstránke ministerstva v časti Plán obnovy, ako aj na stránke informačného systému Plánu obnovy a odolnosti ISPO Portál (planobnovy.sk).

„Nakoľko objem financií je limitovaný, treba sa na výzvu pripraviť, mať projekt a žiadosť pripravené čo najskôr a včasným podaním zvýšiť svoje šance na získanie dotácie. Viacerí členovia našej asociácie vedia podnikateľom pomôcť s projektom aj žiadosťou o podporu, ako aj zabezpečiť potrebné spolufinancovanie,“ tvrdí Patrik Križanský zo SEVA.

Celkový objem prostriedkov mechanizmu vyčlenený v tejto výzve je 6 084 500 eur bez DPH, pričom úspešní žiadatelia môžu získať najviac 50 % celkových oprávnených výdavkov, maximálne však do výšky 50 % z určených jednotkových cien. V prípade nabíjacieho bodu AC s výkonom nad 11 kW to predstavuje podporu najviac vo výške 1 500 eur, a v prípade nabíjacieho bodu DC s výkonom nad 50 kW podporu najviac vo výške 14 500 eur.

Projekty, ktorých celkové oprávnené náklady nepresiahnu 24 000 eur, nemajú nárok na získanie dotácie, a preto je výzva určená len pre nabíjacie stanice s viacerými AC konektormi alebo aspoň jedným DC konektorom. Približne polovica zo šiestich miliónov je vyhradená pre projekty, ktorých celkové oprávnené náklady sa pohybujú od 24 do 120 tisíc eur, druhá polovica pre tie s väčším rozpočtom. Verejná nabíjacia stanica musí byť napojená na niektorú z medzinárodných e-roamingových platforiem (napr. Hubject, Gireve) alebo disponovať platobným terminálom s trvalou dostupnosťou a možnosťou uhradiť cenu za nabíjanie prostredníctvom kreditnej alebo debetnej karty. Oprávnené náklady, na ktoré žiadatelia získajú podporu z výzvy, budú refundované po ukončení vecnej realizácie projektu.