Škodlivý kód, ktorý využíva neopatrnosť používateľa.

Podľa Asociácie prevádzkovateľov mobilných sietí, ktorá o víruse Flubot informovala, sa tento kód inštaluje odkazom, ktorý používateľ dostane do svojho smartfónu. Javí sa ako upozornenie od operátora na správu, ktorú má v hlasovej schránke. Sám sa nerozšíri a tak mu treba pomôcť.

Tu nastáva zlomový bod, pretože sám používateľ musí povoliť inštaláciu aplikácie. Až tá má zabezpečiť vypočutie si odkazu, ktorý používateľ dostal. Ide o podvod a stiahne sa len aplikácia, žiadna hlasová správa neexistuje. Na pohľad nevinná a nie príliš riziková záležitosť. Pre tých z vás, ktorí inštalujete aplikácie z Google Play alebo App Store, to nie je riziko. Občas ale nainštalujeme aplikácie zo súboru APK aj mimo obchodu. Neznamená to automaticky, že sú nedôveryhodné.

Tu je však prípad iný a cieli práve na takých používateľov, ktorým inštalácia APK súboru nebude pripadať podozrivá. Najmä s ohľadom na to, že už v minulosti takúto záležitosť vykonávali.

Následne kód rozpošle veľké množstvo SMS alebo MMS správ. Operátori k 11. máju zaznamenali státisíce takýchto správ. Flubot nie je úplná novinka a už v minulosti sa vo svete smartfónov objavil. Vtedy sa vydával za správu od prepravnej služby.

Riešením je teda ignorovať podobné správy a neinštalovať aplikácie z neznámeho zdroja cez link alebo priamo z aplikačného obchodu vášho smartfónu.

Zdroj: APMS

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.