HDR poskytuje oveľa lepšiu kvalitu obrazu a videa ako SDR.

Google svoje aplikácie neustále vylepšuje, a pridáva im nové funkcie. Skvelým dôkazom tejto snahy sú aj Mapy, ktoré v najnovšej beta verzii získali celkom nové používateľské rozhranie. Ďalšou, pravidelne aktualizovanou aplikáciou, sú aj Fotky, ktoré získavajú podporu nového formátu Ultra HDR. Spoločnosť tento formát predstavila v máji počas vydania verzie Android 14 Beta 2. Portál GSMArena teraz informuje, že cieľom tejto novinky je priniesť podporu pre 10-bitové obrázky HDR, ktoré budú plne kompatibilné so štandardnými obrázkami JPEG

Princíp fungovania je veľmi jednoduchý. Pokiaľ vaše zobrazovacie zariadenia (smartfón, monitor) podporuje funkciu HDR, tak obrázky sa budú zobrazovať s plnými farbami a kontrastom. Desaťbitové snímky sú automaticky vykresľované systémovým rámcom, čo podľa spoločnosti Google umožní aplikáciám „bezproblémovo spolupracovať so snímkami HDR a podľa potreby ich zobrazovať v štandardnom dynamickom rozsahu„.

Fotky sú zároveň prvou aplikáciou spoločnosti Google, ktorá prináša podporu nového formátu Ultra HDR. Existencia / podpora tejto funkcie bola potvrdená vo verzii aplikácie 6.51.0.561138754. Nezabudlo sa samozrejme ani na aplikácie tretích strán, ktoré takisto získajú podporu formátu Ultra HDR v systéme Android 14.

Fotky GoogleZdroj: Google
Fotky Google

V dnešnej dobe snáď ani neexistuje smartfón strednej alebo vlajkovej triedy, ktorý by nepodporoval formát HDR. Aj z tohto dôvodu je pozitívne, že podpora formátu Ultra HDR umožní naplno využiť potenciál týchto displejov, a to všetko pri zachovaní formátu JPEG. Vaše fotografie tak budú zobrazované vo vysokej kvalite, so sýtymi farbami a širokým dynamickým rozsahom.

Pokiaľ však budete chcieť takéto fotografie z aplikácie Fotky zdieľať, tak to bude samozrejme možné “cez odkaz”. Ak však zariadenie prijímateľa HDR formát nebude podporovať, tak fotografie sa budú zobrazovať v klasickom menej kontrastnom formáte SDR.  

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.