Súboj titánov.

V redakcii sa nám dočasne stretli najlepšie smartfóny, ktoré boli tento rok predstavené. V abecednom poradí sú to vlajkové lode od spoločností Huawei, OnePlus, Oppo, Samsung a Sony. Do dokonalosti už chýba iba Xiaomi Mi 10 Pro, ktorý by našu zostavu ideálne zavŕšil. Bez ohľadu na to, telefóny sme podrobili podrobnému fototestu a jeho výsledky si môžete pozrieť na nasledujúcich stránkach tohto článku.

Ako už býva štandardom v prípade našich fototestov, fotografie v článku sú kvôli optimalizácii webovej stránky zmenšené. Náročnejším čitateľom preto odporúčame, aby si stiahli originály fotiek z tohto odkazu v službe Disk Google. Súbory majú dokopy cez 600 MB.

Fototest Huawei P40 Pro, OnePlus 8 Pro, Oppo Find X2 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Fototest Huawei P40 Pro (biely), OnePlus 8 Pro (modrý), Oppo Find X2 Pro (oranžový), Samsung Galaxy S20 Ultra (šedý), Sony Xperia 1 II (čierny)

Tento fototest by sme tradične uskutočnili skôr, avšak tohtoročná situácia spojená s pandémiou koronavírusu nám to neumožnila. Nevadí, pozeráme sa na to z pozitívneho hľadiska – výrobcom sme dali k dispozícii týždne a mesiace, aby svoje smartfóny doviedli do dokonalosti a funkciu fotoaparátu softvérovo zoptimalizovali. Všetky testované telefóny sme pred vykonaním fototestu zaktualizovali na najnovšiu verziu, ktorá bola k 26. júlu 2020 dostupná.

Fotoaparáty smartfónov sme testovali v automatickom režime a bez použitia statívu. Môžete namietať, že najlepšie výsledky sa dajú získať pomocou profesionálneho režimu, avšak ten podľa nás využíva malé percento používateľov. Priemerný používateľ nechce nič riešiť, maximálne tak to, či bude fotiť pomocou hlavného, ultraširokouhlého alebo zoom fotoaparátu.

Za zmienku stojí tiež fakt, že sme mali vypnutú umelú inteligenciu, ktorá v prípade niektorých telefónov zvyšuje saturáciu farieb a inak optimalizuje scénu. Pred tým, ako sa pozrieme na samotné scény, dávame do pozornosti technické špecifikácie fotoaparátov jednotlivých smartfónov.

Fototest Huawei P40 Pro, OnePlus 8 Pro, Oppo Find X2 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Fototest Huawei P40 Pro (biely), OnePlus 8 Pro (modrý), Oppo Find X2 Pro (oranžový), Samsung Galaxy S20 Ultra (šedý), Sony Xperia 1 II (čierny)

Huawei P40 Pro

  • 50 Mpx hlavný fotoaparát, f/1.9, 23 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • 40 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/1.8, 18 mm, PDAF zaostrovanie
  • 12 Mpx teleobjektív s 5× optickým zoomom, f/3.4, 125 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • ToF 3D senzor
  • 32 Mpx predný fotoaparát, f/2.2, 26 mm, automatické zaostrovanie
  • Predný ToF 3D senzor
  • Cena: 999 eur

OnePlus 8 Pro

  • 48 Mpx hlavný fotoaparát, f/1.8, 25 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • 48 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/2.2, 14 mm, PDAF zaostrovanie
  • 8 Mpx teleobjektív s 3× optickým zoomom, f/2.4, PDAF zaostrovanie, OIS
  • 5 Mpx senzor s farebnými filtrami, f/2.4
  • 16 Mpx predný fotoaparát, f/2.5
  • Cena: od 899 eur

Oppo Find X2 Pro

  • 48 Mpx hlavný fotoaparát, f/1.7, 25 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • 48 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/2.2, 17 mm, automatické zaostrovanie
  • 13 Mpx teleobjektív s 5× optickým zoomom, f/3.0, 129 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • 32 Mpx predný fotoaparát, f/2.4
  • Cena: 1199 eur, na Slovensku sa nepredáva

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

  • 108 Mpx hlavný fotoaparát, f/1.8, 26 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/2.2, 13 mm
  • 48 Mpx teleobjektív so 4× optickým zoomom, f/3.5, 103 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • ToF 3D senzor
  • 40 Mpx predný fotoaparát, f/2.2, 26 mm, PDAF zaostrovanie
  • Cena: 1349 eur

Sony Xperia 1 II

  • 12 Mpx hlavný fotoaparát, f/1.7, 24 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/2.2, 16 mm, PDAF zaostrovanie
  • 12 Mpx teleobjektív s 3× optickým zoomom, f/2.4, 70 mm, PDAF zaostrovanie, OIS
  • ToF 3D senzor
  • 8 Mpx predný fotoaparát, f/2.0, 24 mm
  • Cena: 1199 eur

Z vyššie uvedených špecifikácií je zrejmé, že hoci ide o vlajkové lode, cenový rozdiel je neobvykle veľký. Najlacnejším telefónom v zozname je OnePlus 8 Pro za cenu od 899 eur pri objednávke z oficiálneho webu oneplus.com. Najdrahším modelom je Samsung Galaxy S20 Ultra 5G za 1349 eur. Treba však dodať, že Samsung má v ponuke aj lacnejšie verzie – S20 za 899 eur a S20+ za 999 eur.

Fototest Huawei P40 Pro, OnePlus 8 Pro, Oppo Find X2 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Fototest Huawei P40 Pro (biely), OnePlus 8 Pro (modrý), Oppo Find X2 Pro (oranžový), Samsung Galaxy S20 Ultra (šedý), Sony Xperia 1 II (čierny)

Kategória 1: Hlavný fotoaparát

Porovnávanie fotoaparátov v telefónoch sa za posledné roky výrazne skomplikovalo. Kedysi mali všetky telefóny vo výbave jeden zadný fotoaparát a stačilo ho porovnať cez deň a v noci a bolo vybavené. Dnes však smartfóny ponúkajú širokouhlý fotoaparát, zoom fotoaparáty a dedikované režimy na fotenie v noci. Výsledkom je viac kategórií, v ktorých budeme telefóny porovnávať. Aj z toho dôvodu sme test rozdelili do viacerých článkov, ktoré budeme publikovať počas najbližších dní.

Scéna 1

Vľavo Huawei, vpravo Samsung

Vľavo OnePlus, vpravo Oppo Find X2 Pro

Letný fototest 2020
Sony Xperia 1 II

Výrezy:

Ako môžete vidieť, zadné fotoaparáty sa mierne odlišujú podaním farieb a post-processingom, teda úpravou fotky po zhotovení snímku. Huawei a Samsung majú v prípade tejto scény belšie podanie, Oppo a OnePlus pôsobia trochu vyblednuto. Fotka zo Sony pôsobí na naše pomery mierne presvetlene.

Do pozornosti dávame výrezy. Je vidieť, že zadné fotoaparáty zachytávajú množstvo detailov. Samsung, Huawei a OnePlus podali vyrovnané výsledky, nasleduje Oppo a Sony.

Scéna 2

V prípade tejto scény sme boli zvedaví, ako si poradia fotoaparáty s fotením blízkeho objektu. Huawei a OnePlus vytvorili podľa nás najkrajší efekt rozmazaného pozadia, fotka z OnePlus sa nám páči asi najviac aj z hľadiska rovnomerného zaostrenia na predné listy. Pozrite si, ako si s touto scénou poradili ostatné telefóny a zvoľte si vášho favorita.

Scéna 3

Vľavo Huawei, vpravo Oppo

Vľavo Samsung, vpravo Sony

Fototest
OnePlus

Túto scénu sme fotili cez okno. Všimnite si odlišné podanie zelenej a modrej farby, čo sa dobre prejavuje na stromoch a tráve, resp. na oblohe. Vo výsledku však nejde o to, čo je najvernejšie podané, ale čo sa používateľom najviac páči.

Scéna 4

Vľavo Huawei, vpravo OnePlus

Vľavo Oppo, vpravo Samsung

Fototest
Sony

Ideme trochu do tmy. Tieto fotky sme fotili v štandardnom režime. Huawei profituje z odlišného typu senzora, ktorý zachytáva viac svetla, takže scéna pôsobí svetlejšie, než v skutočnosti bola. Vyniknú tak detaily, avšak na úkor vernosti. Oppo pôsobí tmavo, avšak je pravdepodobne najbližšie realite. Pekne fotilo aj Sony.

Scéna 5

Aj v tomto prípade ide o podobné fotografie, ktoré sa odlišujú detailmi. Všimnite si podanie chodníka a detailov na sochách a taktiež aj svetiel EUROVEA. Oppo fotka sa nám páči subjektívne najmenej, pochvala ide do Sony za medzigeneračné vylepšenie svojich nočných fotografií.

Scéna 6

Fototest
Huawei

Vľavo OnePlus, vpravo Oppo

Vľavo Samsung, vpravo Sony

Výrezy:

Aj v prípade tejto scény je vidieť odlišné podanie farieb modrej a zelenej. OnePlus to trošku ťahá do fialova. Pri pohľade na detaily vo výrezoch je vidieť vyrovnaný súboj a Samsung v prípade tejto scény napína svaly. Príjemným prekvapením, medzigeneračne, je aj Sony.

Scéna 7

Vľavo Huawei, vpravo Samsung

Vľavo OnePlus, vpravo Oppo

Fototest
Sony

Táto scéna výborne zobrazuje odlišné spracovanie obrazu. OnePlus v prípade tejto scény výrazne zvýrazňuje hrany, podobné správanie je špecifické aj pre iPhony. Scéne trochu pomáha aj Samsung. Oppo a Huawei to nepreháňajú, Sony kladie dôraz na reálne podanie. S týmto vzorcom sme sa stretli aj pri ďalších scénach.

Scéna 8

Vľavo Samsung, vpravo Sony

Vľavo Huawei, vpravo Oppo

Fototest
OnePlus

Zaujímavá scéna z viacerých smerov – všimnite si, ako fotoaparáty vytvorili prirodzené rozmazanie a ako pomohli scéne v post-processingu. Výsledkom sú pomerne odlišné fotografie, čo sa podania týka. Výborne je to vidieť napríklad na porovnaní Sony a Samsung fotiek.

Ďalšie kategórie

Verdikt

V teste sa stretli hlavné fotoaparáty s rozlíšením od 12 Mpx do 108 Mpx a popravde, na výsledkoch nie sú rozdiely až tak viditeľné. Je to dané sčasti aj tým, že aj v prípade Samsungu Galaxy S20 Ultra sme fotili v rozlíšení 12 Mpx – telefón však v tomto režime naplno využíva 108 Mpx snímač a kombinuje informácie z 9 okolitých bodov do jedného veľkého pixelu. Platí to aj pre 48 a 50 Mpx fotoaparáty, kde sa kombinujú 4, resp. 5 bodov do výsledného pixelu.

Áno, telefóny s vysokým rozlíšením ponúkajú aj špeciálny režim, kedy zhotovia fotografiu v plnom rozlíšení. Z pohľadu používateľa to často znamená krok navyše, aby sa do tohto režimu prepol a v mnohých prípadoch neprináša výraznejšiu pridanú hodnotu.

Nedá sa povedať, že by niektorý z telefónov v rámci 8 scén vyčnieval nad konkurenciou. Výsledky sú vyrovnané a rozdiely spočívajú v prístupe výrobcov – niektorí preferujú výraznejšie farby či trochu inú teplotu farieb alebo zvýrazňovanie hrán. Tieto úpravy sa podpisujú pod celkovú atmosféru fotiek. Pri pohľade na detaily (odporúčame detailne preskúmať originály fotiek) tiež vidieť dobrú vyrovnanosť jednotlivých fotoaparátov.

Kategóriu hlavných fotoaparátov teda ukončíme slovami, že tu sa chlieb lámať nebude. Ostávajú ešte kategórie ultraširokouhlých a zoom fotoaparátov a samostatné zhodnotenie nočných fotiek. Tieto kategórie prinesú vyššiu rôznorodosť a môžu vám pomôcť pri výbere na základe vašich preferencií.

Ďalšie časti fototestu nájdete na webe TOUCHIT.sk v dňoch 1. až 3. 8.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit